Jak jíst zdravě aneb pravda a mýty o superpotravinách

KOMEČNÍ SPOLUPRÁCE: Různá doporučení na zdravé stravování se na nás valí ze všech stran. Často jsou protichůdná a člověk neví, čemu vlastně věřit. A jak je to se superpotravinami, co to vlastně je a jaké se kolem nich tvoří mýty?

Nejčastěji najdete superpotraviny pod označením "zelená potravina" a jejich přidaná hodnota je především komplexní obsah mikroživin.
Nejčastěji najdete superpotraviny pod označením "zelená potravina" a jejich přidaná hodnota je především komplexní obsah mikroživin.
Zdroj: PR

Co všechno spadá mezi superpotraviny?

Také už vám ze všech doporučení jde hlava kolem a nevíte, co vlastně jíst, abyste byli zdraví? V časopisech a na internetu jste se už možná dočetli všechno možné o tzv. superpotravinách. Někteří odborníci řadí mezi superpotraviny i jídlo zcela běžné, jako jsou například ryby, vejce, semínka nebo ořechy. Jiní do této kategorie zařazují i méně obvyklé potraviny, které se u nás běžně nevyskytují. Některé druhy superpotravin můžete konzumovat klasicky, jiné najdete v koncentrovaných doplňcích nebo jako práškové směsi.

Drahé potraviny s diskutabilním přínosem

Nejčastěji najdete superpotraviny pod označením "zelená potravina" a jejich přidaná hodnota je především komplexní obsah mikroživin. Zelené potraviny mají být podle velké části sdělovacích prostředků prevencí a zároveň určitou terapií při mnoha zdravotních obtížích. Ve skutečnosti ale zase tak výjimečné nejsou a vzhledem k jejich často velmi vysoké ceně je přidaná hodnota nanejvýš diskutabilní. Mnohé z živin, které superpotraviny a jejich výrobci tolik propagují, zajistíte svému organismu i běžnějšími a cenově dostupnějšími potravinami.

Zlatá pravidla pro zdravé stravování

Pokud se tedy v různých doporučeních nevyznáte, máme pro vás pár jednoduchých pravidel, díky kterým získáte živiny, které potřebujete, za přijatelnou cenu a jednoduše – aniž byste museli složitě studovat, co jíte.

  • Jezte potraviny, které jsou čerstvé. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a různým polotovarům. Čerstvé věci jsou dobré věci.
  • Vybírejte si maso od farmářů, kteří vám zaručí jeho původ.
  • Dejte přednost čerstvé zelenině a ovoci před práškovými a tabletovými doplňky.
  • Snažte se najít si každý den na čas na jídlo a v klidu ho snězte. Chvíli vám to zabere, hlavně pokud jste zvyklí jíst hekticky za pochodu nebo se nacpat až večer u televize. Věřte ale, že se vám to vyplatí a až si tento návyk zautomatizujete, budete se cítit líp a mít váhu pod kontrolou.
  • Nezanedbávejte pohyb. Denně choďte alespoň půl hodiny. Pokud nemáte čas, snažte se pohyb zakomponovat do běžných činností. Vstávejte často od počítače, jděte po schodech místo jízdy výtahem.
  • Přestaňte pít slazené nápoje. Raději si dejte čistou vodu s kapkou citronu nebo si uvařte bylinkový čaj. Slazené limonády obsahují obrovské množství cukru, které se vám zbytečně přeměňuje v tukové polštáře. Přitom stačí změnit málo.
  • Začněte vařit. Dlouhodobě nemůžete jíst zdravě, aniž byste nevkročili do kuchyně.
  • Pokud můžete, začněte si bylinky nebo zeleninu pěstovat doma, jedině tak máte stoprocentní jistotu, jaká byla cesta jídla od semínka až k vám na talíř.

Jaké potraviny nakupovat a kde?

Zdravé stravování vůbec nemusí být drahé, jak se vám možná na první pohled zdá. Právě naopak. Držte se při výběru potravin selského rozumu a v obchodě sáhněte hlavně po základních potravinách. Rýže, brambory, fazole, ovoce, zelenina, vejce, maso, máslo, bylinky, s tím vším vykouzlíte v kuchyni doslova zázraky, které budou chutnat vám i celé rodině. Pokud chcete nakupovat kvalitně, a přitom za rozumnou cenu, podívejte se například do akčního letáku Lidl, kde najdete kvalitní a čerstvé potraviny od lokálních dodavatelů.