Jak loví dravci: Úchvatné záběry, kde draví ptáci předvádějí své lovecké umění

Draví ptáci se živí převážně drobnými savci a menšími ptáky. Některé druhy však dokážou ulovit i mnohem větší zvířata, než bychom od nich čekali. Podívejte se na unikátní video, ve kterém dravci předvádějí své lovecké umění, v němž se odráží neobyčejná síla, rychlost a neskutečně dobrý zrak.

Zdroj: www.profimedia.cz

Orel skalní má pověst nebezpečného predátora i v České republice. Jsou známy případy, kdy tento dravec napadl a zranil či zcela usmrtil venčeného psa, problém mu nečiní ani liška nebo mladý jelen. Ve videu uvidíte, jakým způsobem orel skalní skolí kamzíka.

Zdroj: Youtube

Kromě dravců známých i v našich krajích video zachycuje ptáky méně známé. V přímořských oblastech jihovýchodní Asie například žije orel bělobřichý, který loví hlavně ryby, ale nebojí se vzít do pařátů ani jedovatého mořského hada. Obávaným lovcem Jižní Ameriky je pak harpyje pralesní, která kořist strhává z větví stromů. Zaměřuje se hlavně na opice, sama nemá v pralese přirozené nepřátele, i když několik jedinců bylo v minulosti údajně roztrháno jaguárem.

Při pohledu na orla mořského zezelená závistí nejeden rybář. Ačkoli se o něm traduje, že do pařátů nabírá malé rybky o hmotnosti 1-2 kg, dokáže ulovit i kořist třikrát těžší. Svou potravu navíc loví s naprostou neomylností a ponoří se pro ně klidně až ke dnu.

Zřejmě nejrychlejším tvorem planety je sokol stěhovavý, který dosahuje při střemhlavém letu rychlosti až 300 km/h. Jeho kořistí bývají téměř výhradně ptáci, které loví přímo ve vzduchu. Snaží se přitom trefit křídlo, protože náraz do těla by mohl být v takové rychlosti nebezpečný i pro něj.

Draví ptáci vynikají také skvělým zrakem, který dalece převyšuje zrakové schopnosti člověka. Orel skalní je díky němu schopen zahlédnout králíka na vzdálenost až dvou kilometrů, sokol stěhovavý pak svou letící kořist údajně zpozoruje i z osmikilometrové vzdálenosti.

Související články