K večeři koňská klobása i ovčí hlava. Jak se žije na Islandu?

Jaký je život Islanďanů? Co by Čech nepochopil, ale Islanďan to bere jako normální věc? Jaká nejkontroverznější lahůdka se tam dá ochutnat? Nahlédněte s námi pod pokličku do země ohně a ledu a života Islanďanů.

Zdroj: Veronika Capáková

Zdroj: Veronika Capáková

Místo Karlova mostu ledovec


Ročně se miliony turistů vydá v naší zemi na procházku přes Karlův most. Turisti na Islandu se po žádném historickém mostu neprojdou, ale po ledovci ano. Velmi originální procházku nejčastěji vykonají na ledovci Vatnajökull, který je druhým největším ledovcem v Evropě.

Skutečnost, že se pod ledovcem nachází aktivní sopka, která se může kdykoliv rozlobit, vybuchnout, čímž by se rozpustila velká část ledovce a ten by pak zaplavil část oblasti, nikoho nezneklidňuje. A není důvod proč. Sopku hlídají vědci, kteří dokážou dopředu oznámit, že hrozí nebezpečí výbuchu.

Zdroj: Veronika Capáková

Jaké nebezpečí vám hrozí na Islandu?


Ostrov je neuvěřitelně bezpečný, co se týká kriminality. I proto islandšťí strážníci nenosí zbraň. Když už by vás někdo měl zabít, je to příroda. Jsou to ledovce, hory, vodopády, sopky, vařící bublající bahenní jezírka, nebo třeba vlna z moře, která vás může smést, když budete otočeni zády. Jsou to ty nejnádhernější jevy, které lze na Islandu vidět, ale na pozoru tu musí být každý. Pokud se rozhodnete jet a navštívit ostrov, dbejte na pokyny, které říkají cedule a nápisy po cestě.

Zdroj: Veronika Capáková


Jste nemocní? Běžné je jet za doktorem i sto kilometrů


Přes polovina islandské populace žije v hlavním městě, Reykjavíku. Se zdravotní péčí tam, zřejmě problém nebude, ale někde na severu nebo jihu, kde potkáte jeden dům za 100 kilometrů se problém už nachází. Pokud si tak islanďan žijící například na jihu, uprostřed pustiny, kus od ledovce chce zajet na běžnou prohlídku k doktorovi nebo má akutní problém, za doktorem pojede i třeba přes 150 kilometrů. Ať už ale jste v sebemenší vesničce u doktora, ordinace jsou vždy vybaveny moderními přístroji.

Zdroj: Veronika Capáková

Klobása z koně, shnilý žralok a další islandské pochutiny


Islandská kuchyně se nedá přirovnat k žádné jiné. Je kontroverzní, budí často negativní ohlasy ze stran ochránců zvířat a vyzkoušet ji můžete pouze tam.

Ochutnáte tam přes tradiční jídlo zvané Plokkfiskur (rybí kaše) až po všechny variace jehněčího masa. Na stůl můžete dostat také koňské klobásy, nebo podobné pochutiny jako Hákarl, tedy žraločí maso, které se konzumuje potom, co leží pět měsíců zákopáno půlmetr pod zemí, aby se zbavilo jedovatých látek, ovčí hlavu, nebo tlačenku z beraních varlat.

Na druhou stranu, doby, kdy Island byl chudá země a jediným cílem obyvatelů bylo přežít, jsou pryč. Proto dnes, kdybyste navštívili běžnou islandskou rodinu, neuvidíte v jejich lednici ovčí hlavy, nebo kus velryby. Spíš by vás rodina vzala do rychlého občerstvení. Islanďané mají ve velké oblibě fastfoody. Na Mc Donalds tu však můžete zapomenout. Od roku 2009 ho tu totiž nenajdete. A to z důvodu ekonomické krize, která v tomto roce proběhla a jeho znovuotevření se neplánuje. Jako dezert byste dostali s velkou pravděpodobností Skyr, tradiční islandský jogurt, nebo zmrzlinu. A to i přesto, že počasí moc nepřeje. Velmi oblíbená je tu i lékořice. Tu najdete v obchodech v nekončících variacích.

Zdroj: Veronika Capáková

Pro Čecha nepochopitelné, pro Islanďana normální


Každá země má něco, co je pro tu další trochu jako z jiné planety. Pro běžného Čecha je téměř nemyslitelné, že by se pro alkoholický nápoj musel vydat jen do specializovaného obchodu. Pro Islanďana běžné. Do roku 1989 totiž bylo na ostrově úplně zakázáno pivo. Politici se domnívali, že obyvatelé bez piva nedostanou chuť na tvrdý alkohol, takže klesne jeho spotřeba. Mílili se. Vynalézavci si začali vařit nelegálně pivo doma, nebo pili nápoj přezdívaný „pilsner“. Tedy povolené dvouprocentní pivo namíchané s vodkou. Prohibice byla neúspěšná, jelikož nyní konzumace tvrdého alkoholu, kvůli němuž se zakázalo pivo, na Islandu klesá.

V normálním obchodě koupíte pouze tzv. light beer, tedy pivo, které má 2,5 ‰. Pokud byste ale rádi víno, silnější pivo nebo tvrdý alkohol musíte navštívit Vínbúð, specializovaný státní obchod, který jako jediný na Islandu prodává alkohol. Podléhá však vysokým daním a navíc neexistuje konkurence, takže je značně drahý. Vínbúð má navíc omezenou otevírací dobu. Ve velkých městech bývá déle otevřeno, ale ve vesničkách si koupíte alkohol jen 3 hodiny denně.

Nenechte se ale zmást tím, že by Islanďané kvůli tomuto omezení méně pili. Islanďané se rádi opíjejí, mají zálibu ve večírcích a alkohol odbourá jejich často uzavřené povahy.

Zdroj: Veronika Capáková

Země je to kouzelná, ale tamní život není pro každého

Způsob života na Islandu je krásný a zároveň v některých oblastech extrémní. Avšak každý by tuto zemi měl alespoň jednou navštívit, protože s islandskými přírodními jevy je to většinou láska na první pohled.

Text a foto: Veronika Capáková

Související články