Jak umírá město: smrt Detroitu v přímém přenosu

Většina měst v současnosti prudce roste. Ale najdou se i metropole, které mizí před očima.

Jak umírá město: smrt Detroitu v přímém přenosu
Jak umírá město: smrt Detroitu v přímém přenosu
Zdroj: archiv

Od roku 1950 se zmenšil počet obyvatel Detroitu o 60 procent. Zpočátku se jen uprazdňoval počet volných bytů, ale postupem času se začaly vyklidňovat celé městské čtvrti. Teď chce starosta města Dave Bing město koncentrovat na menší území. Dosáhne toho tak, že téměř půlce města odstřihne elektřinu. 

Začalo to roku 2010, kdy starosta Bing odstartoval projekt Detroit Works. Jeho úkolem bylo vymyslet, jak rekonfigurovat Detroit. Město, které kdysi bylo symbolem úspěchu amerického automobilového průmyslu, těžce doplatilo na japonskou a evropskou konkurenci, ale také na neschopnost automobilek držet krok s vývojem. S tím, jak zanikala pracovní místa v továrnách na auta, se z města začali odstěhovávat jeho obyvatelé. Největší vlna odlivu zasáhla Detroit po ekonomické krizi v roce 2008; dnes ve městě žije jen 713 000 obyvatel. 

Podívejte se na krátký dokument o ruinách Detroitu: 

Ruiny a trosky

Pětina města je v současné době téměř neobydlená, v těchto oblastech je obydlených jen 10–15 procent domů. Ceny nemovitostí se propadly, o domy a byty v Detroitu nemá nikdo zájem… Zákony státu Michigan neumožňují, aby se opuštěných parcel ujala vláda nebo město (ani je nesmí zbourat), proto se starosta rozhodl, že se problematických čtvrtí zbaví úplně. 

FOTOGRAFIE opuštěného a zpustlého Detroitu najdete TADY.

Veřejné osvětlení v problematických čtvrtích bude odpojeno od elektřiny; v důsledku toho se místa stanou prakticky neobyvatelnými. Pokud se něco takového stane, většinou se rychle zvýší kriminalita a kdo může, ten se ze ztemnělého sousedství stěhuje co nejdál. Starosta rozhodl, že z celkového počtu 88 000 veřejných lamp jich zůstane zachováno jen 46 000. Změna to však zdaleka nebude tak velká, jak se zdá – stejně je asi 40 procent všech lamp rozbitých a zadlužené město nemá dostatek financí na to, aby je nechalo opravit. 

 

Starosta doufá, že tímto radikálním zásahem se zlepší bezpečnost i další městské služby v obydlenějších částech metropole. Díky úsporám a větší koncentraci obyvatel na menší plochu zbude více peněz na služby policie, hasičů i městských údržbářů a těch, kdo opravují elektrické i vodovodní sítě.

Zoufalé řešení je lepší než žádné řešení

Celý plán však z pohledu obyvatel, kteří ve vyprázdněných čtvrtích ještě přežívají, působí jako zoufalství. Lidé, kteří zůstali, to nedělají z nějaké lásky, ale z nutnosti. Na nové bydlení ani na stěhování nemají peníze, nezbývá jim tedy nic jiného, než zůstat tam, kde strávili celý svůj život. Vědí, že s temnotou přijdou k jejich domovům gangy, překupníci drog a zločinnost, ale nemají řešení, jak se těmto problémům vyhnout…

Někteří kritici starostova plánu dokonce tvrdí, že vedení města s tím počítá. Protože se nemůže domů zbavit legálně, doufá, že stavby lehnou popelem samy, poté, co si z nich gangsteři udělají střelnice… Ti, kdo starostu podporují, naopak tvrdí, že jakékoliv řešení je lepší než žádné. Starat se o bloky, kde je ze sta domů obydlený jen jeden, prostě není v silách ani toho nejbohatšího města, natož Detroitu… Více informací najdete třeba na serveru Bloomberg.

FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články