Japonci vymysleli vodícího robo-psa pro nevidomé

Ještě pár let to asi bude trvat, ale slepce by jednou po světě opravdu mohli vodit robotičtí psi.

Japonci vymysleli vodícího robo-psa pro nevidomé
Japonci vymysleli vodícího robo-psa pro nevidomé
Zdroj: archiv

Japonci roboty milují. Snaží se je dostat do většiny oborů obyčejného života. Představili už robotické zpěvačky, servírky, zdravotní sestry i milenky. Na konci roku 2011 přišlo konsorcium NSK s robotickým vodícím psem, který by měl pomáhat slepcům orientovat se v prostoru. 

Návrháři robota představili rovnou v akci: podívejte se na video, v němž „pes“ vede slepce nahoru a dolů po schodech: 

 

Umožňuje to technologie Kinect, kterou si NSK vypůjčilo od Microsoftu. Ta ve spojení s dálkovými senzory umožňuje mapování a poté vizualizaci terénu do 3D modelu. Robot na této mapě dokáže rozlišit překážky, které jsou pro nevidomého člověka nepřekonatelné.

 Robot, který chodí

Robo-pes se pohybuje po kolech, je-li to možné. Ale jestliže je nutné vstoupit do hůře průchodného terénu (například na schody), pak stejně dobře chodí po nohách. Jen ho to stojí víc energie… Na tlapách má další senzory, tentokrát dotykové; pomocí nich rozpozná překážky, které neodhalil zrakem. Když překážku odhalí, je schopen nevidomého varovat. 

Člověk psa vede pomocí tlaku na vodítko: na jakou stranu ztančí, tam robot zamíří. Robot na to reaguje ženským hlasem, jímž varuje před překážkami, nerovnostmi terénu a dalšími riziky na cestě. Vývojáři uvažují o tom, že další generace slepeckého robota bude vybavená i systémem GPS, díky němuž se bude moci sám orientovat v mapách, a také hlasovým ovládáním. 

Celý vynález je zatím ve fázi vývoje; pracuje se na něm od roku 2005 a ještě minimálně tři roky potrvá, než bude moci jít na výrobní linky – tedy bude-li po něm dostatečná poptávka. Cenu  výrobce odmítá sdělit.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články