Japonci vyvinuli virtuální zubařský trenažér

Na světě je prototyp simulačního zařízení, který kombinuje virtuální a rozšířenou realitu. Začínajícím dentistům umožní vyzkoušet si obtížné zákroky i bez přítomnosti pacientů. Na vývoji se podíleli dva zkušení stomatologové.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Společnost J.Morita zcela věrně nasimulovala zubařské prostředí. Lékař nebo student lékařství trénuje na modelu hlavy, která má otevřená ústa a je připevněna ke stomatologické židli. Prostřednictvím speciální helmy se zubaři promítá virtuální realita a on má tak možnost zvolit si nejen typ zákroku, ale také si vybrat, zda se bude jednat o chrup ženy, muže či dítěte.

Firma tvrdí, že jedinečnost její simulace v zubní terapii je v tom, že jako první kombinuje virtuální realitu s augmentovanou realitou (pohled na reálný svět doplněný o digitální informace, jako jsou texty či fotky). Předchozí simulátory nabízely jen jednu z nich.

Zdroj: REUTERS/Issei KatoBěhem „operace nanečisto" se tak lékaři zobrazují například rentgenové snímky. Obrázky postupně ukazují i detaily během zákroku. „Věříme, že s pomocí práce na trenažéru se studenti stomatologie naučí víc, než by vyčetli z knih. Zároveň se zdokonalí v práci, při které je důležitá co největší opatrnost a preciznost," věří ředitel společnosti Haruo Morita.

Mohlo by vás zajímat: