Jedinečný záběr z podvodní říše: První fotografie rodícího žraloka

Hlavní aktérkou je samice liškouna pelagického (Alopias pelagicus), kterou před dvěma lety zachytil fotograf Attila Kaszo během výzkumného ponoru poblíž Filipín. Nyní se vědecký tým rozhodl tuto pozoruhodnou fotografii ukázat světu – jedná se totiž pravděpodobně o první záznam obyvatele oceánu během porodu.

Vědci mají zato, že toto je vůbec první fotografie oceánského živočicha uprostřed porodu.
Vědci mají zato, že toto je vůbec první fotografie oceánského živočicha uprostřed porodu.
Zdroj: A. E. Bicskos Kaszo

"Byl to jeden z nejlepších momentů mé kariéry! Dělali jsme rutinní průzkum. Když mi náš týmový fotograf ukázal tuhle fotografii, málem jsem zešílel radostí," svěřil se BBC vedoucí výzkumu, dr. Simon Oliver z Univerzity v Chesteru.

Dr. Oliver studuje liškouny na podmořské hoře v oblasti Filipín. Toto místo je jakási čistící stanice – žraloci tam připlouvají a malé rybky jim vykusují parazity. "Zdá se, že tato oblast není jen čisticí stanicí, slouží pravděpodobně také jako místo, kam připlouvají rodit. Viděli jsme zde mnoho těhotných samic," vysvětluje dr. Oliver. Se svými kolegy usiluje o to, aby byla celá oblast označena jako chráněné území.

Mohlo by vás zajímat:

Liškoun pelagický je podobně jako ostatní žraloci na seznamu ohrožených druhů a hrozí mu vyhynutí. A to i přesto, že disponuje mocnou zbraní – má jeden z nejsilnějších a nejpozoruhodnějších ocasů ze všech obyvatel vodní říše. Horní lalok jeho ocasní ploutve dosahuje stejné délky jako zbytek těla. Liškoun svým ocasem mrská jako obřím bičem a má takovou sílu, že jedním pohybem snadno zabije svou kořist v podobě malých rybek. Vědci mají za to, že je to liškounova primární technika lovu. Jedním pohybem ocasu žralok chytí v průměru tři ryby, ale někdy i sedm. Mezi odborníky se dokonce spekuluje o tom, že úder ocasu liškouna je natolik silný, že dokáže rozbít molekuly vody na vodík a kyslík.

Zdroj: Youtube

Související články