Jedna z největších mayských pyramid skončila jako drť pro stavbu silnice

Jedna z největších mayských pyramid v Belize, součást komplexu Nohmul starého 2300 let, byla nenávratně zničena buldozery. Materiál pyramidy posloužil jako drť do základů budovaného silničního projektu i přesto, že zdejší zákony mayské památky chrání.

Jedna z největších mayských pyramid skončila jako drť pro stavbu silnice
Jedna z největších mayských pyramid skončila jako drť pro stavbu silnice
Zdroj: archiv

"Je to neuvěřitelné, co způsobila nevědomost a necitlivost jen kvůli podloží silnice. Je to jako rána pěstí do žaludku, je to strašné," komentoval událost pro stanici MSNBC šéf belizského Archeologického ústavu Jaime Awe.

Nohmul

Pyramida Nohmul

Komplex Nohmul byl na soukromém pozemku mezi lány cukrové třtiny. A přestože mu chybělo zdobené kamenné obložené, známé z jiných lépe zachovaných pyramid, podle Aweho si ho stavbaři mohli splést 30 metrů vysoký komplex s přírodním kopcem jen stěží.

"Ti chlapi věděli, že je to pozůstatek staré kultury," je Awe přesvědčený. Podle něj je za vším jen hrabivost a lenost, protože stavaři mohli získat materiál i jinde. Jen by zřejmě museli pro ně jezdit dál.

Přes zákony ochraňující staré památky, to není první případ podobného barbarského chování v Belize. Bostonský profesor Norman Hammond, který v Belize působil v 80. letech označuje podobné rozebírání památek za endemický problém a na seznamu jsou přinejmenším tři pyramidy, které zcela zmizely, jen nebyly tak velké a známé jako Nohmul.

A není to jen problém jen v Belize, ale i v dalších zemích Střední Ameriky, kde kdysi kvetla mayská kultura - v Mexiku, Guatemale a Hondurasu.

Související články