Jen zlomek lidí si myje správně ruce, epidemie mají dveře otevřené

Výzkum mytí rukou proběhl sice na Michiganské státní univerzitě, ale pokud občas zavítáte na veřejné či společné toalety situace je stejná i u nás, jen pět procent si ruce myje správně. Nemluvě o tom, že přes deset procent lidí si ruce neumyje vůbec. Inu infekce to nemají zas tak těžké.

Jen zlomek lidí si myje správně ruce, epidemie mají dveře otevřené
Jen zlomek lidí si myje správně ruce, epidemie mají dveře otevřené
Zdroj: archiv

Správná doba a intenzita mytí totiž činí rozdíl mezi zředěním špíny a zničením choroboplodných zárodků. Studie, která vyjde v novém čísle Journal of Enviromental Health, se zakládala na pozorování 3749 lidí na veřejných záchodcích.

Potvrdilo se mimo jiné, že muži jsou méně čistotní než ženy. Nicméně 15 procentům mužů poměrně výrazně sekundovalo i sedm procent žen, kteří si ruce po použití záchodu neumývají ruce vůbec. Nicméně ještě větší procento lidí se ani nesnaží použít mýdlo - jinými slovy celkem 33 procent návštěvníků toalet si vystačí s opláchnutím vodou.

Přibližně 55 procent lidí si tedy ruce myje i s použitím mýdla, ale jen pět procent z nich dosahuje zamýšleného efektu, tedy likvidaci bakterií. Ovšem pokud tam nejsou dveře na fotobuňku a použijí k otevření ruce, tak je i jejich snaha zřejmě míjí účinkem.

Překvapení, hygiena zřejmě upadá

"Výsledek byl pro nás překvapivý, protože dřívější průzkumy ukazovaly, že ruce si omývá správně více lidí," řekl vedoucí výzkumu Carl Borchgrevink. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob je přitom právě správné mytí rukou. Naopak nedostatečné mytí je v pozadí přibližně 50 procent onemocnění v ohniscích propuknutí epidemie.

Správné mytí rukou má trvat 15 až 20 sekund za použití mýdla. Lidé si přitom podle studie v průměru omývají ruce šest sekund. Podle Borchgrevika budou závěry alarmující pro majitele hotelů a pohostinství.

"Představte si, že jste majitelem firmy a lidé přicházejí do vašeho podniku a onemocní infekcí spojenou s fekálně-orální cestou jen proto, že si lidé nemyjí ruce. Vaše pověst je v sázce," zdůraznil Borchgrevink na univerzitním serveru.

Související články