Ještěrčí král z The Doors se dočkal vlastní fosilie

Barbaturex morrisoni, tak pojmenoval paleontolog Jason Head druh „ještěrky“, která žila před 40ti miliony lety. Chtěl tak složit poklonu mrtvému frontmanovi skupiny The Doors, Jimu Morrisonovi.

Ještěrčí král z The Doors se dočkal vlastní fosilie
Ještěrčí král z The Doors se dočkal vlastní fosilie
Zdroj: archiv
Jim Morrison

„Jsem ještěrčí král, můžu dělat cokoliv,“ prohlásil kdysi Jim Morrison, a tak se jeho jméno stalo i součástí paleontologie.

Na rekonstruované fosílii byly nápadné zejména dvě pozoruhodnosti. A to hřebenový výrůstek pod dolní čelistí, tak trochu připomínající mohutný Morrisonův plnovous, a pak celková - respekt budící - velikost těla. Díky svým mírám (cca 180 cm/30 kg) byl tento „vousatý ještěrčí král“ výrazně větší nežli dosud žijící býložraví zástupci čeledi agamovití či leguánovití.

Jeden z největších ještěrů ve své době kraloval na území dnešní Barmy, kde úspěšně soutěžil o potravinové zdroje s býložravými savci, z nichž mu většina „nesahala ani po paty".

„V době eocénu panovalo mnohem větší horko a vlhko, nežli dnes,“ říká Head, „a právě tyto klimatické podmínky považujeme za klíčovou příčinu toho, že se takto velký býložravý plaz mohl vyvinout.“ Nikdo to tu nepřežije - zpíval kdysi naživo Jim Morrison.

K neobjasněným otázkám týkajících se jeho ještěřího jmenovce tak patří především to, jak dlouho žil, nežli vyhynul. Jedním si však můžeme být jisti: pokud od této doby bude pro někoho frontman skupiny The Doors „hudební fosílie“, nelze to pokládat za urážku.

Hadi, ještěrky a ostatní plazi nezaměstnávali pouze mysl legendárního zpěváka. Podle „teorie trojjediného mozku“ lékaře a neurologa Paula D. MacLeana, má každý z nás tzv. „plazí mozek“, který představuje fylogeneticky nejstarší mozkový kmen. Na něj pak jako „nadstavba“ nasedá limbický systém (savčí mozek) a pro lidi typické „řídící centrum“, neokortex. Autor této hypotézy soudí, že plazí komplex je zodpovědný za instinktivní reakce a chování zapojené do agrese, dominance, teritoriality a rituálních jevů.

 

Související články