Ježíšek vs. Santa. Jak dopadne jejich srovnání z pohledu vědy?

Už jste také někdy o Vánocích přemýšleli, jak mohou náš Ježíšek nebo zaoceánský Santa zvládnout rozdat všechny dárky během tak krátkého času? Pak nejste sami, podobně uvažovali i v planetáriu libereckého science centra iQLANDIA, kde z tohoto tématu vytvořili živé vystoupení plné zajímavých vědeckých faktů i vtipných momentů.

Zdroj: Archiv

Pohodlně se usaďte, nejprve vás čeká cesta do dva tisíce let vzdálené minulosti. Na devítimetrové kopuli právě sledujete noční oblohu 24. prosince roku 0. Tedy dne, kdy se měl Ježíšek narodit. Příchod spasitele měla zvěstovat Vánoční kometa, ale žádná se v té době v blízkosti Země nepohybovala. Co to tedy mohlo být? Na obloze v té době svítilo několik jiných zajímavých objektů. A není možné, že se Ježíšek vlastně narodil v úplně jiném roce, než podle kterého počítáme letopočet? Pátrání v planetáriu připomíná detektivní příběh.

Santa by se svými soby uhořel

Ale posuňme se v čase dál. V posledních letech se zdá, že Santa Claus našeho Ježíška válcuje. Tak se na to pojďme podívat optikou fyzikálních zákonů. Santa musí během noci roznést dárky asi 100 milionům dětí. Je jasné, že v tom případě by si měl hodně pospíšit. Aby to stihl, musí své soby hnát rychlostí přes 1000 kilometrů za sekundu. To s sebou ale nese další komplikace. Jelikož má saně naloženy dárky a je hodně těžký, čelí obrovskému odporu vzduchu. A to znamená jediné: Santa i se svými soby by během pár vteřin uhořel. Další problém je obrovské přetížení, když Santa akceleruje se svými saněmi. Bylo by tak vysoké, že by ho přímo vmáčklo do jeho saní. Pokud tedy Santa na severním pólu opravdu žije, musí mít na doručování dárků nějaký zlepšovák. A Ježíšek? Na něj s fyzikou nechoďte. Je to přeci nadpřirozená bytost, ne? Na něj žádné fyzikální zákony neplatí, a proto stíhá v klidu obdarovat všechny, co v něj věří.

Cukroví s hmyzem

Science centrum iQLANDIA nabízí během adventu i další výjimečný program. Ochutnat můžete cukroví, například saranče v čokožupanu nebo červy v těstíčku. Ve speciální science show s vánoční tematikou vám zase ukážou, jak si můžete zapálit svíčku, když nemáte sirky ani zapalovač. A těšit se můžete i na vánoční workshopy. Více najdete na webu www.iQlandia.cz.