Jižní Tyrolsko je zimním rájem pro lyžaře, gurmány i rodiny s dětmi

Prvotřídní sjezdovky, michelinské restaurace a mnohem více nabízejí Eggental (zahrnující Obereggen a Carezzu) a Seiser Alm v Dolomitech i 3 Zinnen Dolomity.

Zdroj: Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

V Jižním Tyrolsku/Südtirol, které se nachází na severu Itálie, se jedinečným způsobem propojuje Středomoří a atmosféra Alp. Tato neopakovatelná kombinace se odráží ve všech oblastech zdejšího života. Od maje státních Dolomitů, které jsou na Se znamu světového dědictví UNESCO, přes gastronomii, jejíž restaurace se pyšní 25 michelinskými hvězdami, až po pověstnou pohostinnost místních obyvatel.

VYCHUTNEJTE SI LYŽOVÁNÍ S DECHBEROUCÍMI VÝHLEDY

Horský masiv Dolomity patří oprávněně mezi velmi oblíbené destinace lyžařů z celého světa. A rozhodně se není čemu divit. Na milovníky lyžování zde čekají široké upravené sjezdovky, třpytivý sníh, křišťálově čistý vzduch a panoramata, která nemají ve světě obdoby. Navíc je zde široká nabídka míst, kam mohou vyrazit, a díky množství sjezdovek mohou stále objevovat nové lokality. V oblasti Eggental se například nachází lyžařské středisko Obereggen, které nabízí 48 km sjezdovek včetně šesti výjimečných černých, sdružených v Latemar Sixpack. Ty jsou obecně považovány za nejlepší pod horským masivem Latemar. 

Zdroj: Carezza Dolomites/Ivan Goller

Eggental ovšem nabízí i další lyžařské unikáty. Mezi ně se jednoznačně řadí i skiareál Carezza pyšnící se nejdelší sjezdovkou v údolí Eggental a novou pozoruhodnou lanovkou Krále Laurina z dílny architekta Wernera Tscholla, která má horní stanici uvnitř skály. Zmíněný areál je velmi vyhledávaný i rodinami s dětmi, protože více než polovina jeho sjezdovek je označena modrou barvou, takže si lyžování užijí i začátečníci či příležitost-ní lyžaři.

Nezapomeňte vyzkoušet Výzvu krále Laurina a změřte si rychlost na Pra di Tori u vleku Le Pope. Carezza se připojila k alianci klimatické neutrality, jejímž cílem je dosáhnout do tří let uhlíkové neutrality.

Oba areály dohromady nabízejí dohromady téměř 90 kilometrů dokonale upravených sjezdovek, návštěvníky nadchnou také díky úchvatným výhledům na dolomitské masivy Rosengarten a Latemar. K oddychu tu budou moci využít více než 30 znamenitých horských chat a tři michelinské restaurace.

Obě zmíněná střediska, Obereggen i Carezza, se nacházejí 20 minut jízdy od jihoty rolského hlavního města Bolzano/Bozen a jsou navíc součástí největšího lyžařského komplexu v Evropě s názvem Dolomiti Superski. Tento komplex v sobě spojuje celkem 12 lyžařských středisek a dohromady nabízí více než 1 200 km sjezdovek. Lyžaři se sem proto rádi vracejí, jelikož vždy mohou objevovat nové trasy, sjezdovky a užívat si krásných alpských výhledů. Na své si přijdou i milovníci nočního lyžování, které je k dispozici v úterý, čtvrtek a pátek od 19 do 22 hodin.

Dalším ze zajímavých míst, která by neměli lyžaři minout, je jednoznačně Seiser Alm v Dolomitech, největší náhorní plošina Evropy. Zdejší sjezdovky umístěné na alpské louce opět uchvátí nádhernými výhledy na okolní přírodu. Většina sjezdovek je modrá či červená, takže se jedná o ideální místo pro rodinnou dovolenou. Nicméně i zkušení lyžaři si Seiser Alm v Dolomitech jistě oblíbí. Mohou se totiž těšit na 175 km sjezdovek a téměř 50 horských chat, které nabízejí jedinečný kulinářský zážitek. Navíc zde mají k dispozici další možnosti vyžití. Mezi nimi se nachází například snowpark i dětský zábavní park, takže má o zábavu postaráno skutečně celá rodina. Seiser Alm v Dolomitech díky krásnému prostředí také vyhledávají příznivci zimní turistiky. 

Těmito lyžařskými středisky ovšem výčet krásných míst v Itálii nekončí. Úchvatná je i oblast 3 Zinnen Dolomity. Svůj název získala podle tří osamělých skalních zubů, které se nacházejí v těsné blízkosti u sebe. 3 Zinnen Dolomity je malebné údolí s celkem 115 kilometry sjezdovek. Ty kombinují modré, červené i černé trasy, takže si každý může zvolit variantu, která mu nejvíce vyhovuje. Velmi oblíbená trasou je okružní Giro delle Cime s celkovou délkou 34 kilometrů.

Ta je mimochodem označována jako nejhezčí sjezdovka v Dolomitech a vede přes pět hor a tři údolí. Projet tuto trasu trvá i několik ho din, a aby lyžařům nevyhládlo, mohou si po cestě dopřát výborné občerstvení v útulných horských chatách, které jsou rozesety podél trasy. A na milovníky dobrého jídla a kvalitní gastronomie po příjezdu čeká zasloužená odměna.

JEDINEČNÁ GASTRONOMIE PLNÁ ORIGINALITY A REGIONÁLNÍCH POTRAVIN

Jižní Tyrolsko není jen oblastí plnou krásných lyžařských tras a výhledů, které potěší naše oči. Může se pyšnit i kuchyní, která nejen zasytí, ale skutečně nadchne a roztančí chuťové pohárky každého, kdo ji ochutná.

Právem je tato oblast označována za jedno z největších kulinářských center Evropy. A jen málo co potěší tak, jako vynikající jídlo, které si dopřejete po skvělém dni plném lyžování, nebo už dokonce během něj. Ve skiareálech Carezza, Obereggen i 3 Zinnen Dolomity se nachází celá řada horských chat, ve kterých se návštěvníci cítí prostě jako doma. Mnohdy jsou součástí těchto lahodným Apfelstrudel vyráběným právě v Jižním Tyrolsku. Nesmíme opomenout ani vyhlášená jihotyrolská vína.

Dolomitský region Seiser Alm je také zárukou kulinářského zážitku a návštěvu zdejších rustikálních chatek a restaurací by si nikdo neměl nechat ujít. Jednotlivá místa přímo vyzařují útulnou atmosféru, vřelost, pohostinnost a nabízí jihotyrolské speciality připravované z místních produktů, které pocházejí z blízkých farem. Tradičně se zde podávají knedlíky, tzv. Herrengröstl (telecí s bramborem) nebo třeba Kaiserschmarren (dezert císařský trhanec).

Své chuťové pohárky obšťastní i lidé, kteří vyrazí do oblasti 3 Zinnen Dolomity. Kromě ochutnávky místních specialit mohou zájemci vyrazit i za poznáním do malebné obce Toblach/Dobbiaco a podívat se na vlastní oči, jak vznikají sýry a mléčné produkty. A samozřejmě i ochutnat jejich různé variace.

Zdroj: Manuel Kottersteger

ZÁBAVNÝ PROGRAM A ATRAKCE PRO CELOU RODINU

Oblast Jižního Tyrolska nabízí široké možnosti vyžití pro jednotlivce, skupiny přátel i celé rodiny. Na své si zde přijdou jak dospělí, tak děti. V oblasti Eggental, v rámci skiareálu  Carezza, vznikl přímo rodinný lyžařský areál. Ten nabízí mimo jiné tři dětské parky a snowparky. Děti se zde snadno zabaví a mohou se těšit například na skákací hrad, sáňkování, dětské sjezdovky a samozřejmostí jsou i instruktoři lyžování.  

Na ty nejmenší myslí i ve snowparku ve skiareálu Obereggen. Děti si zde mohou naplno užít zimu a zimní radovánky se vším, co nabízí. Čeká zde na ně pásový dopravník, sáňkařská i tubingová dráha a skákací hrad. Součástí programu je ve vybrané dny i honba za pokladem, malování na obličej či sněhové radovánky.

V Seiser Alm se také nachází jeden z největších snowparků v Jižním Tyrolsku a Itálii se všemi možnými atrakcemi a překážkami, které si snowboardisté, a nejen oni, dovedou představit. Bohaté vyžití pro děti nabízí i snowpark v Seiser Alm v Dolomitech. V rámci něj jsou k dispozici velmi snadné až mírně obtížné sjezdovky a nechybí ani tzv. funline. Tedy zábavná trať ze sněhu určená lyžařům i snowboardistům všech věkových kategorií. Děti, které již umějí lyžovat, si navíc mohou vyzkoušet své první drobné skoky na lyžích a pocítit tak atmosféru freestylového lyžování. Velmi oblíbeným místem, kam rodiče se svými dětmi vyrážejí, je 3 Zinnen Dolomity se skiareálem Haunold. Ten je velmi snadno dostupný na čtyřsedačkové lanovce, která začíná přímo v centru místní vesnice. Pro rodiny jsou zde připravené modré a červené sjezdovky, dětský kurs skikrosu i sáňkařská dráha. Kombinace těchto a dalších atrakcí tak vytváří jedinečný zážitek pro celou rodinu, na který budou všichni rádi vzpomínat.

ZAJÍMAVÉ AKCE A UDÁLOSTI

Eggental: Unikátní vánoční trhy s magickou atmosférou čekají u jezera Karer See

Seiser Alm v Dolomitech: Swing on Snow je 5denní hudební festival, který rozezní sjezdovky.

3 Zinnen Dolomity: Nová desetimístná sedačka na Helmjet.