John Lennon, kterého se bály Spojené státy

Málokdo zanechal v moderních dějinách Spojených států tak hlubokou stopu, jako John Lennon a Richard Nixon. I když stáli na opačných stranách barikády, jsou jejich osudy zajímavě propletené.

John Lennon, kterého se bály Spojené státy
John Lennon, kterého se bály Spojené státy
Zdroj: archiv

Líbánky se dají prožít různě; jedni jezdí moři, druzí po hradech a zámcích. A jsou tací, kteří je stráví jen v posteli hotelového pokoje. John a Yoko si ovšem do amsterdamského Hiltonu pozvali zástupy novinářů a televizní kamery. Nahá fotka novomanželů na přebalu nedávno vydaného alba Two Virgins vzbuzovala u senzacechtivých reportérů lecjaká očekávání, pár však zájem médií využil k předání vážného poselství: Give Peace a Chance, dejte šanci míru.

Stejnojmenná píseň byla natočena při druhé akci svého druhu, která se konala v Montrealu v květnu roku 1969. Okamžitě se stala hymnou amerického protiválečného hnutí a na jedné z největších demonstrací proti válce ve Vietnamu o pár měsíců později ji před Bílým domem zpívalo přes čtvrt milionu lidí.

John Lennon a Yoko Ono se ovšem nevymezovali jen proti válce. Vytvářením publicity i finančně podporovali zatčené aktivisty, stávkující dělníky či britské ultralevicové rádoby-revolucionáře. Angažovanost obou manželů přitom rozhodně nebyla žádná póza, šlo kampaně podložené argumenty a s nemalým dopadem.

Seberte mu tu kytaru

Prezident Richard Nixon sice slíbil omezení americké přítomnosti ve Vietnamu, Spojené státy se však do války nořily stále hlouběji. Jak z Indočíny přicházelo stále více rakví mladých Američanů a zprávy o masakrech, páchaných vlastními vojáky, protiválečné protesty nabývaly na síle a otřásaly celou zemí.

Richard NIXON  - prezident USA

Když Nixon v roce 1972 usiloval o znovuzvolení, obával se jejich ikony Lennona natolik, že na něj nasadil FBI. Služba monitorovala zpěvákovy aktivity, sledovala jeho kontakty a dokonce se pokoušela v Lennonově okolí získat konfidenty. Sledování vydalo za svazek o 281 stránkách, který byl plně odtajněn až v roce 2006. Tyto a další podrobnosti aféry zazní v dokumentu USA versus John Lennon, který se vysílá v sobotu 14. 9. v 10:30 na kanále Filmbox HD.

Nixonova administrativa se Lennona navíc pokusila vyhostit ze země. Zpěvák, podle hlášení FBI tou dobou „neustále pod vlivem narkotik“, sám zavdal vhodný zástupný důvod, když byl čtyři roky před tím odsouzen za držení konopí. V březnu 1973 tak byli Lennonovi vyzváni k opuštění Spojených států do uplynutí šedesáti dní, přestože Yoko Ono měla trvalý pobyt v New Yorku.

Kdo se směje naposled

Na tiskové konferenci prvního dubna 1973 proto vyhlásili Nutopii, stát „bez území, bez hranic, bez pasů, jen s lidmi“. V Nutopii neměly platit jiné zákony než kosmické, její vlajka byla celá bílá a hymnou tři sekundy ticha.

Manželé se bránili i soudně, řízení však nadobro zastavil až Nixonův nástupce Gerald Ford v roce 1975. Lennon nakonec americké občanství získal a po zvolení Jimmyho Cartera se s Yoko dokonce účastnil inauguračního plesu nového prezidenta. Tou dobou Nixon žil v ústraní poté, co jej aféra Watergate s velkou ostudou vyhnala z prezidentského křesla i veřejného života.

Související články