Jsme jen tak staří, jak stará je naše krev?

Hned tři nové studie nezávisle na sobě naznačují, že stárnutí dokáže zvrátit něco tak obyčejného jako transfúze krve, tedy mladší krve. Okamžitě to připomene Čachtickou paní.

Jsme jen tak staří, jak stará je naše krev?
Jsme jen tak staří, jak stará je naše krev?
Zdroj: archiv

Vědci z Harvardu a Stanfordu došli k podobným závěrům a tři studie dokazují, že u myší dávka krve mladší myši zvrátila některé známky stárnutí u myši starší.

"Můžeme vrátit čas, místo zpomalení (biologických) hodin," komentoval výsledky ředitel Centra pro molekulární medicínu pro New York Times. 

Jako omlazovací činitel byl rozpoznán protein GDF11, který je přítomný v krvi mladších jedinců. Tato bílkovina byla zkoumána delší dobu vzhledem k pozitivním účinkům na srdeční činnost. Výzkum ovšem vedl k překvapivým závěrům.

Ukázalo se, že starší myši mají nejen lépe fungující srdce, ale také se rychleji orientují v bludišti, jsou schopny nejen vyššího fyzického výkonu, ale mají i lepší čich. Naopak u mladších myší měla transfuze starší krve účinky negativní.

 Další výzkum potvrdil účinky injekcí samotné bílkoviny GDF11. A do třetice testy ukázaly s myšmi srovnatelné rozdíly mezi hladinami GDF11 u lidí různého věku. Testovaná skupina lidí byla však zatím jen malá.

Související články