Kabrioletem do mraků. Jízda lanovkou je adrenalinový zážitek

V srdci Švýcarka nedávno otevřeli unikátní kabinkovou lanovku bez střechy. Takhle jste Alpy ještě neviděli…

Kabrioletem do mraků. Jízda lanovkou  je adrenalinový zážitek
Kabrioletem do mraků. Jízda lanovkou je adrenalinový zážitek
Zdroj: archiv

Nově otevřená visutá kabinová lanovka vás vyveze 1 900 metrů nahoru do Švýcarských Alp. To ale není samo o sobě nic tak výjimečného. Unikátní je zážitek, který vám tato jízda přinese. Kabiny lanovky totiž nemají střechu, a zážitek z jízdy je tak hodně autentický. Jízda rozhodně není určena pro ty, kteří mají závratě a bojí se výšek. 

Tato lanovka je vlastně obdobou kabrioletu, akorát, že vás nebudou míjet auta, ale mraky. S trochou nadsázky, samozřejmě.

 

Jízda s kapkou adrenalinu

Lanovka Cabrio, která vás vyveze na horu Stanserhorn, byla slavnostně otevřena na konci června letošního roku. Stanserhorn leží uprostřed Švýcarska vedle Lucernského jezera v nadmořské výšce 1 898 metrů. 

Kabinka uveze 60 pasažérů a polovina z cestujících si může dopřát výhled - pro ně je v připraveno speciální zvýšené patro. Dolní část je celá zasklená, ta je určená pro turisty, kteří holdují výškám o něco méně. 

Nástupním místem je Kälti ve výšce 711 metrů a lanovka vyváží turisty do stanice ve výšce 1 850 metrů - a odtud už můžete stoupat na vrchol. Trasa je dlouhá 2,3 kilometrů a na horu lanovka stoupá rychlostí 8 metrů za sekundu. Celkem cesta trvá lehce přes 6 minut.

Lanovka na Stanserhorn je příkladem kooperace staré a nové techniky - abyste se dostali do nástupní stanice Kälti, musíte použít lanovku, která je v provozu od roku 1893 a byla jednou z prvních horských lanovek, které využívaly elektřinu. 

V zemi kozorožců uvidíte švýcarský Grand Canyon a spoustu zvířat. Léto v Alpách je nejkrásnější

Cílem bylo, jak říká Jurg Balsiger, ředitel Stanserhorn Railway Company, nabídnout nezapomenutelný zážitek: "S pomocí  nejmodernější švýcarské technologie jsme v Alpách vytvořili novou dimenzi cestování, která je současně turisticky atraktivní i bezpečná." 

Na videu uvidíte, že jízda lanovkou je opravdu zážitek:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články