Kamarádi jsou pro ženy velmi důležití... Ano, kvůli "tomu"

Ženy, které mají kolem sebe běžně více přátel opačného pohlaví, mají i častěji sex se svými intimními partnery, než ženy, které tolik kamarádů nebo kolegu nemají. A vysvětlení, které nabízí nová studie v Journal of Comparative Psychology, je poměrně logické.

Konkurence motivuje
Konkurence motivuje
Zdroj: Dollarphotoclub. Com

Vše se řídí populární ideou "války spermií", tedy, že partneři žen s více kamarády se cítí vystavení sexuální konkurenci, a proto se snaží. Vše potvrzují empirická data získaná od 393 dobrovolníků během výzkumu na Oaklandské univerzitě.

"Výsledky jednoznačně potvrzují, že muži, jejichž partnerky mají více spolupracovníků a přátel (potencionálních sexuálních partnerů), častěji kopulují, ovšem jejich partnerka musí být pro své okolí atraktivní," uvádí se ve studii. Podle odborníků jde o zdravou soutěživost, která vyplývá z lidské přirozenosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

"Řada studií potvrzuje, že muže motivuje, když pociťují možnost, že by jim mohla být partnerka nevěrná," vysvětluje Michael Pham, hlavní autor studie. To ovšem neznamená, že by chtěli, aby je partnerky klamaly, spíše jen reagují na možné riziko.

Studie mimo jiné uvádí, že sledování pornofilmu, v němž dva muži uspokojují jednu ženu, vyvolává silnější ejakulaci s větším objemem spermatu v rámci zmíněné války spermií. Ta je obvyklá v různých formách i u jiných živočichů v rámci šíření vlastního genetického fondu.

Související články