Každé dvě vteřiny je provdána jedna dívka mladší osmnácti let

Ve 26 zemích dnešního světa je pro dívky mladší 18 let vyhlídka nuceného sňatku pravděpodobnější než možnost studia. Ukazuje to nová studie, již zveřejnila CARE, organizace pro humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci. CARE žádá ukončení dětských sňatků do roku 2030.

Celkem 39 000 dívek je každý den donuceno ke sňatku.
Celkem 39 000 dívek je každý den donuceno ke sňatku.
Zdroj: Archiv

Podle studie je každý den přinuceno ke sňatku 39 000 dívek, což znamená, že každé dvě vteřiny je uzavřen jeden dětský sňatek. Přičemž 62 milionů dívek následně nesmí pokračovat ve studiu. „Můj sen o školní docházce dávno zemřel," uvádí Jobega Begumová z Bangladéše ve zmíněné zprávě. Jobega byla provdána v 15 letech a z toho důvodu také musela ukončit školní docházku.

Především nízký počet zapsaných studentek na středních školách dívek je dle zprávy kritický. „Že jsou mnohé dívky provdány dřív, než mohou jen nahlédnout do učeben středních škol, je v mnoha zemích běžná praxe. Značí to promarněnou příležitost v životě těchto dívek, ale také v boji s chudobou," říká Jan Kejzlar, vedoucí pobočky CARE Česká republika. „V mnoha zemích získají dívky základní vzdělání – to je často garantováno právními předpisy. Ale jakmile dívky dosáhnou puberty, stoupá riziko, že budou vystaveny nuceným sňatkům, násilí, předčasnému těhotenství či sexuálnímu teroru. A s tím končí také jejich vzdělávání." Zpráva naznačuje možná řešení, jak zamezit dětským sňatkům, která se osvědčila v Bangladéši, Nepálu, Etiopii i Malawi. Patří k nim také inciativa CARE v Etiopii, díky níž se zde zlepšil zdravotní stav více než 5000 dívek a mohlo jim být poskytnuto náležité vzdělání.

Další zajímavé výsledky studie:

  • Hlavní příčiny dětských sňatků jsou společenské normy, které útočí na důstojnost mladých dívek, obava z obchodu s bílým masem, finanční závislost rodiny na věně a také občanské války, které probíhají například v Afghánistánu nebo Mali.
  • V Nigeru se 76 procent dívek provdá před dosažením 18 let. Jde o nejvyšší počet dětských sňatků na světě. Pouze 10 procent dívek absolvuje střední školu.
  • V Čadu, Středoafrické republice, Jižním Súdánu a v Somálsku převyšuje počet dívek, které jsou provdány před dosažením 18. narozenin, počet těch, které navštěvují střední školu, o 40 procent.