Kdy jet do Chorvatska, aby byla dovolená přesně podle vašeho gusta

Každý z nás si od svých prázdninových dnů slibuje něco docela jiného. Zatímco jeden nedá dopustit na pálící slunce jako stvořené pro ničím nerušený pobyt na pláži, sportovněji založení návštěvníci zpravidla obdobné extrémy nevyhledávají.

Chorvatsko
Chorvatsko
Zdroj: Tomasz Guzowski / Shutterstock.com

A jak si tedy naplánovat dovolenou? Nestačí se soustředit jen na to, v jakém ročním období se do země svých snů vypravíte. V úvahu je třeba brát i zeměpisnou polohu a další důležité faktory.

Počasí ve vnitrozemí a na ostrovech se značně liší

Chorvatsko není tak kompaktní, jako naše Česká republika. Zatímco u nás řešíme nejvýše rozdíly mezi horami a nížinami, v oblíbené dovolenkové destinaci je nutné rozlišovat mnohé další faktory. A jaké to jsou?

Počasí na pobřeží je mnohem stabilnější než to ve vnitrozemí.

Možná vás to překvapí, ale blízkost vody opravdu dokáže teplotní rozdíly značně stabilizovat. Počasí panující v okolí velkých vodních ploch, kam moře bezpochyby patří, tak ničím nerušené dovolené přeje mnohem více. V zásadě by se dalo říct, že je do značné míry podobné našemu. A to od úhrnů srážek až po nejvyšší letní teploty. Největší rozdíl je tak patrný v zimě. V Chorvatsku totiž sněží ve větší míře spíše výjimečně

Kdy do Chorvatska podle ročního období

I když se počasí v Chorvatsku od toho našeho liší jen minimálně, přesto se vyplatí dovolenou opravdu dobře plánovat. Podívejte se, co očekávat od jednotlivých ročních dob. I v této zemi totiž znají jaro, léto, podzim a zimu – stejně jako my.

Jarní počasí leckdy příjemně překvapí teplotními extrémy 

Dáváte při svých cestách přednost návštěvám památek a cestování po nejrůznějších zajímavostech? Pak je pro vás chorvatské jaro jako stvořené. Nese se totiž v duchu poměrně rychle vzrůstajících teplot a už v polovině května vás může překvapit 20 °C. Běžnějších je však 12-15 °C. Nemáte-li rádi horko na fakultativních výletech ani bezcílné polehávání v moři, pak jste tu na správném místě a ve správném čase.

Léto potěší milovníky slunce

Jde o hlavní sezonu turismu a není se čemu divit. Vždyť srážky jsou tu během letních měsíců minimální a teploty nabízejí obvyklé rozmezí mezi 25-30 °C. A stejně je na tom i teplota moře, nabídne totiž velmi příjemných 28-30 °C. 

Ovšem je třeba zmínit i extrémy. Lze se tu totiž setkat i s teplotami okolo 35 °C a opravdu nepříjemnými bouřkami. Můžete se jen tak posadit do křesla a užívat si zajímavé přírodní divadlo.

Podzim opět přeje milovníkům poznávání

V tomto ročním období klesají teploty jen zvolna, takže všeobecně je tu mnohem příjemněji než v ČR. Koupat se lze prakticky až do konce října, pokud vám nebudou vadit teploty vody 18-21 1°C. Opět doporučujeme cestování po památkách apod.

Zimní počasí v Chorvatsku

A co nejchladnější měsíce roku? Srážky jsou tu spíše dešťové a teploty se pohybují mezi 10-12 °C na pobřeží a 2-3 °C ve vnitrozemí. Chcete-li z českých plískanic ujet tak trochu do tepla, máte možnost.

Hlavní a vedlejší sezóna v Chorvatsku

Ať už je vaším cílem oblíbená Makarska riviéra nebo dáváte přednost třeba historickému Splitu, určitě byste měli vědět, kdy tu bývá takříkajíc nejvíce plno. Sezóny se v Chorvatsku dělí takto:

  • hlavní sezóna – červenec a srpen,
  • vedlejší sezóna – květen, červen a září
  • měsíce mimo sezónu.

Chcete-li vyrazit za sluníčkem, pak to budou v sezoně ostrovy Hvar a Korčula, jež nasbírají každý rok nejvíce slunečních hodin. Ve vedlejší sezoně jsou ceny už trochu vyšší a teplota moře je vhodná spíše pro otužilce. Naopak nejnižší ceny a minimální výskyt turistů zažijete v mimosezónním období. Je to tedy jen a jen na vás. Báječnou dovolenou si tu můžete naplánovat vždy.