Kdy přijde nové 11. září? Statistici předpovídají, že se mu nevyhneme

Statistici dokážou díky teorii pravděpodobnosti předpovídat téměř cokoliv. A dokonce říci, jak velká je šance, že se to stane. Jak velká je podle nich šance teroristického útoku velikosti 11. září 2001?

Kdy přijde nové 11. září? Statistici předpovídají, že se mu nevyhneme
Kdy přijde nové 11. září? Statistici předpovídají, že se mu nevyhneme
Zdroj: archiv

Dva statistici Aaron Clauset a Ryan Woodard zaměřili svou pozornost na to, kdy se zase odehraje katastrofa stejně velká či větší, než teroristický útok 11. září 2001. Vypracovali statistický model, který pak ověřili pomocí tří způsobů vyhodnocování. Podle všech to vypadá, že se něčemu podobnému nemáme šanci vyhnout. 

Podívejte se na video National Geographic, které poodhaluje to, co se stalo 11. září 2001.

Základem statistického modelu, který vědci použili, jsou údaje ze všech teroristických útoků, jež proběhly v letech 1969–2007. Události z 11. září v tomto seznamu samozřejmě výrazně vynikají – už jen proto, že počet mrtvých byl toho dne šestkrát větší než při jakémkoliv jiném útoku teroristů. Aby zjistili, zda je jejich statistický model vůbec funkční, spočítali pomocí tří metod, jak velká byla šance, že k 11. září 2001 vůbec dojde. Zjistili, že podle použité metodiky se pravděpodobnost této události pohybuje mezi 11 a 35 procenty. Dá se tedy říci, že událost takového rozsahu způsobená teroristy není z pohledu statistiky nesmyslná.

Každý rok se na Zemi odehraje přibližně 2 000 teroristických útoků – nejvíce postiženými oblastmi jsou přitom Afghánistán a Irák. Ohnisek napětí však výrazně přibývá, zejména po událostech tzv. arabského jara. Ke stabilitě nepřispívají ani stále rostoucí ceny základních potravin…

Pomocí stejných metod se oba vědci pokusili nahlédnout i do budoucnosti a předpovědět, co nás čeká a s jakou pravděpodobností. Spočítali, že pokud se bude svět vyvíjet stejně jako doposud (což se samozřejmě nedá ani vyloučit, ani potvrdit), pohybuje se šance na další podobný útok mezi 20 a 50 procenty – nový útok s podobným počtem mrtvých je tedy pravděpodobnější než události z 11. září 2001. 

 

Právě proto, že svět je dynamický a dnešní realitu ovlivňují také další rizika, která roku 2001 ještě ani neexistovala. Když dnešní problémy typu nestabilní situace na Blízkém východě a hrozící potravinová krize zahrnuli do statistického modelu, vypadá najednou jejich předpověď výrazně více „alarmující“. V nejhorším scénáři hrozí, že teroristický útok rozměrů z 11. září nám hrozí na 95 procent.

Celý výzkum najdete TADY.

FOTO: Wikimedia Commons

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články