Když se pláž změní v hřbitov aneb Kytovci na mělčině

Velryby uvízlé na mělčině nejsou ničím novým. Nedávná událost na Novém Zélandu, kdy moře vyplavilo na pláž na dvě stě kytovců, z nichž se velkou část nepodařilo zachránit, znovu vynesla na světlo otázku, proč se tak děje stále častěji. 

Mohou za masový úhyn velryb na mělčině lodní sonary?
Mohou za masový úhyn velryb na mělčině lodní sonary?
Zdroj: Thinkstock

Byl to neuvěřitelně smutný pohled. U pobřeží severozápadního Aucklandu bezmocně ležely desítky obřích mořských savců. Povětšinou to byli kulohlavci černí, větší příbuzní delfínů, jenž dorůstají až do délky 7 metrů a hmotnosti 4,5 tuny. Sdružují se v početných skupinách, které mnohdy skýtají stovky jedinců. Podle mořského biologa a profesora z Univerzity v Oregonu Scotta Bakera, právě kulohlavci nejčastěji uvíznou na mělčině a povětšinou to pro ně znamená jediné: smrt.

Dobrovolníkům v Aucklandu se podařilo zachránit asi osmdesát jedinců. Zbytek takové štěstí neměl. Vědci mají hned několik teorií, proč nejen kulohlavci, ale i některé velryby připlouvají tak blízko k břehům pevniny, že už se nedokáží vrátit zpět. Málokdy se jedná o jednotlivce. Dělají to snad úmyslně?

Mohlo by vás zajímat:

Jednou z příčin mohou být lodní sonary, které ryby dezorientují a vylekají, takže pak hledají bezpečné útočiště v mělkých vodách. Studie z roku 2001 z výzkumného ústavu mořských živočichů na Bahamách tvrdí, že existuje spojitost masového vyplavení vorvaňovců zobatých na severním pobřeží Baham a námořních sonárních manévrů v této oblasti. Vliv sonarů na mořské savce je stále předmětem zkoumání.

Roli může hrát i genetická mutace, nemoci či zranění, ovšem jedná se pouze o nepodložené domněnky. "Masové úhyny kytovců uvízlých na mělčině jsou pro nás záhadou. Je obtížné určit jejich důvod, protože nevíme, co se odehrálo před tím," vysvětluje Baker. "Jedna z hypotéz je, že velryby připlují ve velkém počtu na mělčinu, protože zachytí nouzový signál od kamaráda v nouzi." Dalším důvodem může být nedostatek jídla nebo útěk před predátorem. Jedna z teorií poukazuje na znečištění vody a nebezpečné jedy, které ovlivňují nejen velryby ale všechny obyvatele oceánu. 

Zdroj: Youtube