Keňa řekla přírodě jasné „ano“: Za igelitové tašky hrozí pokutou i vězením

V přímořském státu ve východní Africe vstoupil v platnost nejsilnější zákon na světě zaměřený na zastavení dalšího znečištění oceánů plastovým odpadem.

Zdroj: Profimedia.cz

Keňanům, kteří vyrábějí, prodávají nebo dokonce používají igelitové tašky, hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky nebo můžou dostat pokutu do výše v přepočtu 40 000 dolarů.

Východoafrický národ se tak připojuje k více než 40 dalším zemím (např. Čína, Francie, Rwanda, Itálie), které zakázaly, částečně zakázaly nebo zdanily igelitové tašky či sáčky na jedno použití.

Představitelé země si dobře uvědomují, jakému nebezpečí příroda čelí. Mnoho igelitových tašek škrtí želvy, dusí mořské ptáky a plní žaludky delfínů a velryb, kteří následně umírají.

"Pokud by se situace nezměnila, do roku 2050 budeme mít v oceánu víc plastu než ryb," řekl Habib El-Habr, expert na mořský odpad působící v OSN.

Podle slov El-Habra igelitové sáčky, které se rozkládají až po 500 až 100 letech, ovlivňují už i potravinový řetězec člověka. Důkazem je případ z Nairobi. Během porážky krav se v jejich žaludcích našlo 20 igelitových tašek. Podle veterinářů jde o skutečnost, se kterou se setkávají téměř denně. Přitom před deseti lety ještě na nic takového nenarazily.  

Čas na změnu
Keňský zákon sice dává možnost policii obvinit kohokoli, kdo používá plastové tašky. Ze začátku se však zaměří spíše na výrobce a dodavatele.

Trvalo deset let, než se podařilo zákaz prosadit. Keňa je totiž významným vývozcem plastových tašek v regionu, a tak ne každý v zemi je fanouškem tohoto rozhodnutí.

Samuel Matonda, mluvčí sdružení výrobců v Keni, zdůrazňuje, že kvůli novému zákonu přijde o práce 60 000 lidí a 176 výrobců bude muset zavřít.

Přizpůsobit se změnám budou muset i lidé prodávající na trhu. Velké supermarkety v zemi, jako je Carrefour nebo Nakumatt, už začaly zákazníkům nabízet látkové tašky. Uvědomují si, že se zákonem se spekulovat nedá.

Mohlo by vás zajímat: