Koupal jsem se v řece plné piraní. A žiju !

Piraně. Krvežíznivé démonické ryby. Takovou pověst jim přisuzuje kdejaký akční či hororový film. Je ale opravdu třeba se jich tak bát?

Koupal jsem se v řece plné piraní. A žiju !
Koupal jsem se v řece plné piraní. A žiju !
Zdroj: archiv

Vždy jsem tušil, že jejich filmové role budou značně přitažené za vlasy. Dočetl jsem se, že je přitahuje krev a moč, popřípadě divoké cákání vody symbolizující zraněného či topícího se tvora. Jaké však bylo mé překvapení v lagunách druhého největšího toku Amazonky, ve vodách temného Rio Negra?

Temná hladina Rio Negro. FOTO: Mart Eslem

 

Nažrané a líné?

Místní indiáni piraně lovili každý den k obědu a večeři. I já se je neúspěšně snažil chytit. Do stejné řeky, ve které piraně lovili,  bez obav skákali a koupali se v ní. Překonal jsem strach a ve snaze prolomit předsudky jsem do vody skočil také. Do vody plné krvežíznivých piraní. A ono nic. Následně jsme zkusili do vody hodit i čerstvě ulovenou a na plátky nařezanou rybu. Ani čerstvá krev nezpůsobila pověstné filmové „vaření vody“.  Zeptal jsem se tedy indiánů, jak to s těmi piraňas vlastně je.

Nebyly pološílené hladem

Nikdy neslyšeli o tom, že by piraně zabily člověka, ale zároveň se mi chlubili jizvami i chybějícími články prstů, vzpomínkami na lov těchto ryb. V zatopené laguně, kde byla voda více jak deset metrů hluboká, mají piraně stále co jíst. Proto je ani nenapadne zajímat se o člověka či větší zvíře. Problém by mohl nastat, pouze v době sucha, kdy jsou desítky těchto masožravých ryb uvězněny v malých loužích.

 

Pokud tam cokoli živého spadne, hlady pološílené ryby se ihned pustí do krvavého hodování. Člověk, který by měl tu smůlu a spadl do takové louže, ovšem nebude mít problém s tím, aby se zvedl a utekl s většími či menšími oděrkami. Horší osud čeká třeba na vodní ptactvo, které by se z takové louže napilo.

Pak by náhodný pozorovatel měl možnost pozorovat onu pověstnou vařící se vodu, ze které by se po chvíli vynořila ohlodaná ptačí kostra…  

O tom, že se oběť útoku piraní změní v kostru během pár sekund, se můžete přesvědčit na tomto VIDEU.

Úvodní ilustrační foto: Thinkstock

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články