Krásy Turecké riviéry – Alanya, Side, Antalya

Turecká riviéra
Turecká riviéra
Zdroj: Shutterstock.com

Chcete si na své dovolené užít krásné pláže, průzračné moře, skvělé jídlo, okouzlující přírodu a zajímavé historické památky? Vyrazte do oblasti Turecké riviéry do letovisek Alanya, Side a Antalya.

Město Alanya nabízí svým návštěvníkům vše od čistého moře, přes historické památky, po atmosféru rušného města s obchůdky a bazary. V tomto letovisku Turecké riviéry najdete dvě pláže omývané Středozemním mořem. Jednou z nich je slavná Kleopatřina pláž, která se pyšní prestižní Modrou vlajkou EU, tedy oceněním za čistotu.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Vodním sportům se můžete věnovat přímo na pláži nebo v místním aquaparku Damlataş Aqua Center, který nabízí zábavu pro děti i dospělé. Zmíněné dvě pláže jsou oddělené útesem, na kterém je vystavěna místní pevnost. Kromě pevnosti vaši pozornost jistě upoutá Červená věž v přístavu, odkud vyjíždí turistický vláček, který můžete využít k poznání celého střediska.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Z města lze samozřejmě podnikat různé výlety. Za zmínku určitě stojí antické město Aspendos se středověkým římským divadlem, které se dodnes využívá pro koncerty a představení. Z přírodních zajímavostí můžete navštívit jeskyni Damlatas.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Side je město antického původu patřící mezi nejvýznamnější archeologická naleziště v Turecku. Můžete zde obdivovat pozůstatky rozsáhlého opevnění, Nymfeum (původně velká fontána), zbytky městských lázní a dobře zachované římské divadlo, ve kterém se každý podzim koná festival Culture and Art Festival. Hlavním lákadlem, pokud jde o historické památky, jsou však monumentální sloupy Apollónova chrámu a zbytky Afroditina chrámu. I v Side samozřejmě najdete krásné pláže a tmavě modré moře.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Třetím významným letoviskem Turecké riviéry je Antalya, dříve známá také jako Adalia. Také v tomto městě najdete nádherné pláže. Mezi nejznámější patří Konyaaltı a Lara. Součástí Antalyi je historické centrum Kaleici, staré město postavené ještě v dobách řeckého osídlení. Na východní straně ho obklopují hradby, jejichž součástí je Hadriánova brána, v noci pěkně nasvícená. Jižně od Kaleici se nachází park Karaalıoğlu vybudovaný v antickém stylu. V místě, kde se historické centrum setkává s parkem, stojí věž Hidirlik Kulesi.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Za vidění stojí také Hodinová věž, useknutý minaret Kesik Minare a Flétnový minaret. Kus od města najdete delfinárium (Aksu Dolphinarium) a národní park Termessos ukrývající ruiny starověkého města. Mezi další přírodní krásy patří vodopády Düden a jeskyně Karain.

Turecká riviéraTurecká riviéraZdroj: Shutterstock.com

Svou dovolenou si tedy můžete užít při opalování na plážích zalitých slunečními paprsky nebo při poznávání historických památek a přírodních zajímavostí. Zažijte s CK Blue Style skvělou dovolenou v luxusních letoviscích Turecké riviéry, poznejte orientální kulturu a ochutnejte výbornou tureckou kuchyni!