Krvavý Měsíc: Blíží se nejkratší úplné zatmění Měsíce v tomto století

Když se Měsíc dostane do zemského stínu, dochází k jeho zatmění. V sobotu mohou lidé v Americe pozorovat úplné zatmění, kdy se Měsíc navíc zbarví dočervena. Někdy může tento astronomický jev trvat přes hodinu, NASA však očekává, že sobotní rudý Měsíc se ukáže na obloze na pouhých pět minut.

Krvavý měsíc přijde již v sobotu, 4. dubna, Evropané si ale budou na tuto podívanou muset počkat do září.
Krvavý měsíc přijde již v sobotu, 4. dubna, Evropané si ale budou na tuto podívanou muset počkat do září.
Zdroj: Thinkstock

Tento astrologický jev může nastat pouze když je Měsíc v úplňku a existují tři druhy: polostínové zatmění, částečné zatmění a úplné zatmění. I při úplném zatmění je Měsíc vidět. Je to způsobeno refrakcí slunečního světla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Protože nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu. Ostatní barvy spektra jsou blokovány nebo zastíněny zemskou atmosférou.

Nejkratší zatmění Měsíce v tomto století budou mít šanci spatřit pouze pozorovatelé v jižní a severní Americe. V Evropě můžeme vidět rudý Měsíc o pět měsíců později, konkrétně 28. září.

Zdroj: Youtube

Kolumbův trik

Napříč historií vyvolávalo zatmění zbožnou úctu i strach, zvlášť, když Měsíc změnil svou barvu na krvavě rudou. Toho využil například Kryštof Kolumbus, když chtěl vystrašit domorodce na Jamajce, aby jeho posádce dali jídlo. Stalo se tak při jeho čtvrté a poslední plavbě kolem světa. Měl totiž k dispozici kalendář, který předznamenal zatmění Měsíce na 29. února 1504. Sdělil tedy náčelníkovi domorodců, že Bůh je rozhněván, protože jemu a jeho posádce místní lidé odmítají nadále dávat jídlo. Když se o pár dní později objevil na obloze krvavě rudý Měsíc, domorodci se vyděsili a přinesli námořníkům všechno jídlo, které měli.

Náhodné dění?

Za posledních 500 let (do roku 2014) se objevila tetráda krvavého Měsíce jen třikrát. Poprvé byli Židé vyhnáni ze Španělska (1493), podruhé vznikl stát Izrael (1949), potřetí nastala arabsko-izraelská válka (1967). V další tetrádě se právě nacházíme. Někteří křesťané věří, že je to znamení od Boha a na Zemi se vrátí Ježíš Kristus. Jiní očekávají událost světového formátu, ve které bude hrát hlavní roli Izrael. Ať už se tak stane nebo ne, když se na obloze vyloupne červený Měsíc, je to rozhodně krásná podívaná.

Mohlo by vás zajímat: