Macao: Las Vegas Dálného východu

Antropolog Michal Josephy se při svých cestách Asií dostává do bývalé portugalské kolonie (a dnešní čínské správní oblasti) – Macaa.

Zdroj: archiv

 

Je brzo ráno. Mlhu prosvěcuje jen pár neonů s čínskými znaky. Téměř poslepu beru za kliku San Va Hospedaria a stoupám nahoru po rozvrzaných schodech. 

Mrknu na kluka, který mi později vystřihne sestavu kung-fu, a zaplatím nocleh. Už na balkóně, ve svém pokoji, pozoruji město, které se teprve probouzí k životu.

Mezi čtyřmi ratanovými stěnami, rustikální postelí a oprýskaným umyvadlem usrkávám horký čaj a nasávám silné charisma místa, kde se natáčela scéna s ikonou dobrodružných bijáků, Indiana Jonesem… 

Mateřský přístav

Po chvíli odpočinku projdu šachovnicí ulic a stanu na náměstí Largo do Senado. Černobílé dláždění připomíná rozvlněný oceán, po kterém v 16. století připluli na svých karavelách portugalští námořníci, aby založili historicky první a zároveň poslední evropskou kolonii v Asii.

Po vůni pastéis de nata, typických portugalských koláčků, se vydávám k ruinám katedrály Sao Paolo, která v době svého vzniku platila za největší křesťanskou svatyni v Číně. 

Jsem v Macau – kdysi mateřském přístavu Lusovců, nacházejícím se v estuáriu Perlové řeky, který pojmenovali podle místního buddhistického chrámu A-Ma, zasvěceného bohyni oceánů, Matsu.

 

Doupě hazardu

Po návrší u katedrály vystoupám na pevnost Fortaleza do Monte. V té chvíli mám Macao – Las Vegas Dálného východu – jako na dlani. Věžáky, činžáky a mrakodrapy, mezi kterými se na světlo derou obrovské betonové květy casin.

Jedno z míst, které vás na první pohled odradí. Ale na ten druhý již začnete spatřovat v „nekombinovatelné směsi“ architektur jisté kouzlo. A na ten třetí? Macao vás jen tak nepustí.

Padne podvečer a v tichých uličkách vedoucích k přístavu zaslechnete typické zvuky kostek a mahjongu. Projdete několik průčelí a v jednom z nich vás upravená žena jemnou úklonou pozve do čajovny. Posadíte se a začouzenými okny pozorujete zkomírající světlo.

Pomalu a nezadržitelně se propadáte do Melvillových dobrodružných románů a také životů námořníků, kteří si v Macau ulehčovali trudné chvíle na mořích lehkými ženami a těžkým hazardem.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články