Makarská riviéra neomrzí

Postřehy z dovolené aneb pobyt u moře v Bristu.

Středisko v Bristu je velice oblíbené mezi turisty a přesto je zde méně lidí, než třeba v Gradacu, který je vzdálen od této osady na Makarské riviéře asi 2 km.

Odpočinek u moře..

Pokud máte v oblibě dovolenou, na které si hlavně zarelaxujete, tak jste v Bristu správně. Nejdete zde totiž hodně malých zátok a oblázkových pláží s průzračným mořem, které svádí, jak  k „ležení na pláži“ a plavání, tak pro potápění. Dobře se také relaxuje a opaluje na malých loďkách přivázaných kousek od břehu u bójek, kde s trochou šikovnosti vylezete. Tam se dá dokonale poslouchat moře a vnímat houpání vln, při západu slunce. 

Brist není jen o ležení u moře…

Pokud však o takovýto klid nestojíte, můžete si půjčit šlapadlo se skluzavkou pro dva za asi 20 kun (1HRK = 3,632 CZK), nebo si zajet do Gradacu, kde na vás čekají další atrakce, jako například vodní skútry, let padákem tažený člunem apod. .

Dále si zde můžete koupit lístek na loď, kde máte v ceně lístku většinou živou hudbu, jídlo (například smažené ryby) a pití (víno a nealko nápoje), Tato loď vyjíždí vždy večer před západem slunce směrem na Drveník a další města výše po pobřeží, takže tato plavba má romantickou atmosféru (lístek stojí 180 kun ale některé typy i míň).

Na procházku se zase můžete vydat až třeba do Gradacu po promenádě, která vede kolem moře. Celá tato nádherná stezka je výborná pro procházku k večeru, kdy je vše nádherně osvětlené.

Cestování po okolí…

Pokud chcete vidět něco z okolí, zvolila bych výjezd autem do skoro neobydlené vesničky v horách nad Bristem .(jde vidět z dálky, jako pár domečků) Jsou zde ruiny kamenných domů, věž ze starého opevnění a moc pěkný starý kostel se hřbitovem. Bohužel, zde moc trvale bydlících lidí nenajdete, protože v horách je moc teplo, málo pitné vody. Kdo se chce zde uživit musí poctivě pracovat s dobytkem a olivami, jelikož zde moc turistického ruchu není. Ten se spíše situuje u pobřeží. Kvůli tomu všemu se mladí Chorvaté stěhují k moři, kde si zařizují své hotýlky a apartmány a zapomínají na své staré domovy v horách. A v horách nakonec vše chátrá a pomalu si zabírá příroda. POZOR- Pěšky do hor a už vůbec ne s nedostatkem pití nechoďte (je zde totiž až 60°C na slunci)!

Další z výletů by mohl směřovat na Baćinska jezera, kde uvidíte krásu přírody a hojné zastoupení sladkovodních ryb. Je zde také pár kempů pro ubytovaní i s koupáním.

Pokud vám nevadí jet autem trochu dál, doporučuji vám Dubrovník. Tato „perla Jadranu“, která je na seznamu UNESCO stojí za to! Staré přístavní město postaveno jak jinak než z kamene vám nabídne plno krásných pohledů, jak z hradeb dlouhých 2 km, tak z „dola“.V centru starého města naleznete několik památek a turistických atrakcí, ale hlavně úzké uličky mezi domy s malými obchůdky, dílničkami a restauracemi. Naštěstí už tady není znát zub nedávné války a bombardování.

Další z historických měst, které poznamenala válka, a které již je z velké části zrekonstruované je Mostar. Město v Bosně a Hercegovině, jehož název napovídá, o nějakém mostu. Ano, dominantou města je most přes řeku Neretvu, ze kterého jako kdysi skáčou tehdy mladíci (dnes už muži) do řeky jako symbol mužství a dospělosti. Po hlavní pěší zóně narážíte na nepřeberné množství obchůdků, stánků, dílniček a malých restaurací, které hýří barvami.  Všude jsou vidět pozůstatky války, dají se zde koupit suvenýry vyrobené ze starých nábojů, nebo dokonce nefunkční samopaly. Myslím, že toto místo se vám bude líbit. Voní orientem a exotikou.

Myslím si, že se vám bude líbit celé Chorvatsko, pokud ho navštívíte.

Související články