Maledivy – malé ostrovy, které mají hodně co nabídnout

Maledivy
Maledivy
Zdroj: Shutterstock.com

Maledivy jsou souostroví v Indickém oceánu, bývají označované jako ráj na Zemi a často jsou oblíbenou volbou pro exotickou dovolenou. Své přízvisko si určitě zaslouží, protože jsou místem stvořeným jak pro krásnou klidnou dovolenou, tak pro milovníky moře a vodních sportů.

MaledivyMaledivyZdroj: Shutterstock.com

Už přílet na Maledivy může být nezapomenutelným zážitkem. Určitě se vyplatí v letadle sedět u okénka, protože pohled na řetězec devatenácti atolů je opravdu dechberoucí. Letiště se nachází na uměle vybudovaném ostrově Hulhule, který sousedí s ostrovem Malé, kde se nachází stejnojmenné hlavní město. Doprava na okolní ostrovy je zajištěna loděmi, motorovými čluny a hydroplány. Dalším nezapomenutelným zážitkem tak může být opět let. Když se rozhodnete zvolit hydroplán, může vás čekat další překvapení v podobě pilota v uniformě, ale bez bot. Není se však čeho bát, Maledivci chodí bosí často a až se ocitnete na plážích s jemným bílým pískem, pochopíte proč.

MaledivyMaledivyZdroj: Shutterstock.com

Kdo touží po odpočinku, uvítá jistě přepych některého z resortů, které nabízí CK Blue Style a které často nabízejí wellness služby. Zajímavým ubytováním může být pro mnohé tzv. water villa. Další skvělou relaxací je nepochybně čtení ve stínu palem ať už na lehátku nebo v houpací síti, opalování na písčitých plážích a plavání v teplém moři, kde teploty většinou neklesnou pod 26 °C. Celkově je podnebí Malediv velice teplé, jsou tu stálé tropické teploty, mezi 26-30 °C. Za suché období bývá nejčastěji označovaný listopad nebo prosinec až duben, za období dešťů pak květen až říjen. Není tomu však tak, že by v druhém období nepřetržitě pršelo, jedná se spíše o příležitostné přeháňky, které nemusí některý den vůbec přijít. Většinu večerů a nocí si tak můžete vychutnat čisté nebe s nespočtem zářících hvězd.

MaledivyMaledivyZdroj: Shutterstock.com

Maledivy nepochybně přejí milovníkům sportů a aktivní dovolené. Ze suchozemských aktivit si tu určitě můžete zahrát fotbal, tenis nebo squash – hřiště a kurty se často nacházejí přímo v resortech. Pokud budete mít štěstí, může se vám stát, že vás ke své hře (nejčastěji volejbalu nebo fotbalu) přizvou i místní.

Z vodních sportů tu můžete vyzkoušet surfing, windsurfing (vhodným ostrovem je Fonimagoodhoo a jeho známá pláž Reethi), kitesurfing, jízdu na vodních lyžích a další různé vodní atrakce (pro dospělé i pro děti) tažené za člunem, plachtění, jízdu na katamaránu či vodním skútru. Ostrovy, a hlavně moře okolo nich jsou však jako stvořené hlavně pro šnorchlování (doporučovaná je především Fish garden alias Rybí zahrada, ale podmořský život je bohatý v podstatě skoro všude) a potápění, protože voda je krásně průzračná, takže v moři je skvělá viditelnost. V moři můžete pozorovat mnoho druhů pestrobarevných ryb, želvy, rejnoky, murény a někdy dokonce malé druhy žraloků (na plážích se pak můžete setkat s kraby).

MaledivyMaledivyZdroj: Shutterstock.com

V okolí souostroví se kromě nádherných korálů nacházejí také potopené vraky lodí, kdo je dobrodružné povahy by tak neměl vynechat ostrov Kudahuvadhoo, kde si můžete pod vodou prohlédnout například loď Liffey (potopená v roce 1879) nebo Utheem (potopená v roce 1960). Pokud jste zkušenějšími potápěči, mohlo by vás zajímat, že někdy se lze potopit přímo pod atoly tvořené korály. Jedná se nepochybně o nezapomenutelný zážitek exotické dovolené, neměli byste však takto činit sami. V některých místech jsou poměrně silné proudy, a proto byste vždy měli být opatrní, kde se potápíte. Pokud toužíte po dalších nepřekonatelných zážitcích, vydejte se na výlet za delfíny, potápění se želvami, krmení rejnoků nebo plavání se žraloky vousatými. Originálním zážitkem může být krmení mant, kdy vás odvezou na klidnou pláž, kam každý večer připlouvají tato mořská stvoření a nechávají se krmit a hladit. Své potápěcí či jiné sportovní vybavení s sebou určitě nutně vozit nemusíte, na ostrovech se nacházejí půjčovny a školy s instruktory. Oblíbené jsou i rybářské výlety, nebo plavby na neobydlené ostrovy.

Splňte si svůj sen, na stránkách Blue Style si vyberte svou exotickou dovolenou na Maledivách a vyrazte do ráje na Zemi!