Marocký tažín – Jídlo, co dělá přátele

Uvidíte v Objektivu: V Maroku se s ním nemůžete minout. U Berberů v horách Vysokého Atlasu jsme ho měli den co den k večeři. Ve městech je vystavený v každé druhé restauraci. Oválná keramická nádoba, často zdobená tradičními ornamenty. V ní bublající šťáva ze zeleniny a dlouho vařené maso. V severní Africe mu říkají tažín. Každý ho dělá trochu jinak a ty nejlepší se připravují u místních doma. Nejchutnější jsme dostali u Maročanky K Hadije.

Kuchařské umění K Hadiji je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala.
Kuchařské umění K Hadiji je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala.
Zdroj: Objektiv

Pozvala nás na rodinný oběd do svého bytu v Essaouiře. Kuchařské umění K Hadiji je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala.

Co je v Maroku opravdu důležité, je oběd. Ten je velký a doma se k němu schází celá rodina. Večeři podávají až pozdě večer, kolem desáté. Mezi tím ještě servírují velkou svačinu, takzvaný kaskrut. Kolem páté odpoledne položí na stůl vše sladké, co se doma najde. Většinou je to pomerančová bábovka a teplé palačinky s medem. Nechybí ani mátový čaj. Marocké domácnosti tedy připravují ne tři, ale čtyři jídla denně. 

Výhoda tažínu je ta, že ho můžete připravit s čímkoliv chcete. Se zeleninou, masem, brokolicí, sušenými švestkami nebo ořechy. To nejdůležitější je, že tažín lidé jedí společně.

Jak jsem se sama přesvědčila, připravit tradiční marocký tažín není tak těžké. Klíčové je použít kvalitní zeleninu, maso a koření. Každá kuchařka si pak svůj recept vylepšuje podle svého. Nás nadchla kombinace opečené cibule, masa, do měkka uvařených švestek a opražených mandlí. „Výhoda tažínu je ta, že ho můžete připravit s čímkoliv chcete. Se zeleninou, masem, brokolicí, sušenými švestkami nebo ořechy. To nejdůležitější je, že tažín lidé jedí společně. Pro děti děláme divadélko: než se odkryje víko tažínu, hádají, co je uvnitř," vysvětlila nám K Hadija.

A co v Maroku rozhodně nesmí chybět na jídelním stole? Chléb, který se peče doma a podává se k úplně každému jídlu. Používají ho také místo příboru. 

Klíčové je použít kvalitní zeleninu, maso a koření. Každá kuchařka si pak svůj recept vylepšuje podle svého.

Autor: Lucie Radová

Zdroj: Objektiv