Migrace tažných motýlů

Velké hejno motýlů z čeledi babočkovitých se zastavilo při svém putování na rozkvetlé třešni v Kalifornii. Odborníci odhadují, že jich bylo několik milionů.

Zdroj: archiv

Mimořádně rozsáhlou migraci babočky bodlákové zaznamenali v uplynulých dnech v Kalifornii. Na rozkvetlých stromech ve městech na severu amerického státu se objevila obrovská hejna.

Přiletěli z Mexika. Kalifornie však byla jen jejich mezizastávkou k dočerpání potravy. Míří do Oregonu, kde nakladou vejce a následně tato generace umírá.

S jarem putuje z jihu na sever.Zdroj: REUTERS/Mike Blake

„Nikdy jsem neviděl tolik baboček jako letos. Ale nelze se divit. Podmínky pro tento druh byly během zimy naprosto ideální – mokro podporovalo růst vegetace v mexické Sonorské poušti, což poskytlo dostatek potravy k velkému množství housenek,“ vysvětluje Tom Merriman, ředitel neziskové organizace Butterfly Farms ze San Diega.

Při migraci babočka často vyletí do vyšších poloh (obvykle 300 až 500 m), kde se nechá unášet vzdušnými proudy a dokáže tak letět rychlostí v rozmezí 80 km až 112 km za hodinu. Takto snadno přeletí dlouhé vzdálenosti za velice krátkou dobu.

Na našem kontinentu táhne první generace z jižní Evropy v období května až července do střední Evropy. Odtud druhá generace v srpnu až září zamíří na západ a východ, kde se opět množí. Další generace se pak vrací zpět do jižní Evropy.