Miliony lidí sledovaly vzácné zatmění Slunce. V Česku jsme ho spatřit nemohli

Ohnivý prstenec se ukázal jen v Asii a na západě Spojených států.

Miliony lidí sledovaly vzácné zatmění Slunce. V Česku jsme ho spatřit nemohli
Miliony lidí sledovaly vzácné zatmění Slunce. V Česku jsme ho spatřit nemohli
Zdroj: archiv

Ohnivý prstenec se v Japonsku objevil až po 170 letech.

Miliony lidí v Asii a ve Spojených státech dnes sledovaly vzácné zatmění Slunce, při němž se díky procházejícímu Měsíci z životadárné hvězdy stal jen "ohnivý prstenec". Například v Japonsku bylo podobné zatmění vidět poprvé po více než 170 letech, napsala agentura AP.

Zatmění bylo viditelné v pásmu napříč Asií, který postupně pokračoval nad Pacifikem; úkaz bylo nakonec možné sledovat i nad západní částí USA. 

V Japonsku se pořádala "pozorování zatmění" v místních školách, v parcích, na výletních lodích a dokonce i v soukromých letadlech. Obdobné akce se konaly v Číně a na Tchaj-wanu. V Tokiu, kde bylo podobné nebeské divadlo naposledy k vidění v roce 1839, vysílala zatmění živě místní televizní stanice.

Astronomické muzeum v Tchaj-peji otevřelo brány už za rozbřesku a hongkongské Vesmírné muzeum umístilo před budovou na nábřeží teleskopy se slunečními filtry. Zatmění postupovalo v úzkém pásu asi 3,5 hodiny a samotný jev v každém jednotlivém místě trval zhruba pět minut.

Zatmění Slunce nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Měsíc však musí být v novu. V případě úplněho zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení, kolem Měsíce zakrývajícího Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, na obloze se objeví hvězdy i některé planety a jev mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat.

Japonské televizní štáby zatmění sledovaly mimo jiné z vrcholku hory Fudži, a dokonce i v zoologické zahradě jižně od Tokia, aby zaznamenaly reakci šimpanzů  kteří si ale zjevně ničeho nevšimli. V Tokiu před začátkem úkazu mírně pršelo, ale postupně se obloha vyjasnila a ve chvíli vrcholícího zatmění nabídla prakticky dokonalé pozorovací podmínky.

 

Méně štěstí měli v Hongkongu, kde se obloha před rozedněním zatáhla a mraky bránily ve výhledu. V USA se lidé ze zatmění mohli kochat například v nevadském Renu či v kalifornském Oaklandu. V některých částech Spojených států se týdny předem prodávaly speciální filtry pro pořizování fotografií.

Do Albuquerque, kde se konala jedna z velkých "pozorovacích párty" se sjeli lidé z Colorada, Oklahomy i Kanady. Shromáždění lidé se podle agentury AP usmívali a děti nadšeně křičely, když se Měsíc začal posouvat před Slunce, které nakonec zakryl z 96 procent, až zbyla jen světelná aura. "Tohle byla nejkrásnější věc, jakou jsem kdy viděl," prohlásil Brent Veltri z Colorada.

Lékaři všechny zájemce o zatmění varovali, aby si chránili oči a bránili je tak před poškozením. S varováním se připojila také policie, podle níž by řidiči měli sledovat spíše silnici, než to, co se jim děje nad hlavou.

FOTO: NASA (Hinode) / Wikipedia

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články