Minerálka, nebo voda z kohoutku?

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, jestli je lepší kohoutková voda, nebo minerálka? A víte, odkud se voda bere a jak se dostane až na váš stůl?

Minerálka, nebo voda z kohoutku?
Minerálka, nebo voda z kohoutku?
Zdroj: archiv

Voda z kohoutku, kterou považujeme za samozřejmost, musí urazit dlouhou cestu, než se dostane do našich domovů. Většinou pochází z povrchových nádrží nebo horních toků řek. Aby mohla být pitná, musí se do ní přidat řada chemikálií, nejčastěji chlor.

Jak vzniká voda: balená VS kohoutková

Díky chloru jsme se zbavili epidemií, které byly dříve pomocí vody a kanalizace roznášeny. Na druhou stranu však ničí vše živé a ve vodě zanechává charakteristický zápach a štiplavou chuť na jazyku. Pro malé děti, těhotné a lidi s oslabenou imunitou nemusí být vhodná. 

Další riziko kontaminace vody představují různé druhy potrubí, například železo, olovo, měď, beton, azbestové desky, PVC. Z potrubí se do vody rozpouštějí některé látky, a navíc nedostatek slunečního záření může podporovat osídlení trubek patogeny. Kromě výskytu infekcí je také stálým problémem koroze a usazování vodního kamene. Její zásoby jsou znečištěné více než šedesáti tisíci různých chemikálií a je mimořádně obtížné a drahé vyloučit je všechny za pomoci současných filtračních systémů.

Pokud se chcete chloru a jiné dezinfekci ve vodě vyhnout, řešením může být pití minerální vody, která pramení desítky až stovky metrů hluboko, je tak dokonale chráněná a není zasažená stopami civilizace. Chemicky se čistit nesmí. Nízko a středně mineralizované vody mohou pít téměř všichni každý den. Dokonce by měli – minerální vody jsou ideálním přírodním zdrojem minerálů a stopových prvků, které naše tělo každý den potřebuje.

Všímejte si na etiketě obsahu minerálů a základních prvků, stejně jako zdroje vody. Značková minerálka se označuje jako přírodní minerální voda a vždy pochází z podzemních zdrojů. Pozor na balenou pitnou vodu! Může být povrchová, do láhví se často plní přímo z vodovodu a zpracovává se složitými technologickými postupy.

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články