Monstrcyklon Pam udeřil: Lidé z ostrova Vanuatu jsou nuceni pít slanou vodu

Zpustošené domy, smetené silnice a 3300 lidí bez domova. To je výsledek větrné smršti, která se odehrála z pátku na sobotu severovýchodně od Austrálie. Cyklón Pam udeřil silou 300 kilometrů za hodinu. Přehnal se přes ostrovní stát Vanuatu, oficiálně Vanuatskou republiku, a zabil nejméně 24 lidí. Ti, co přežili, zůstali odříznuti od zbytku světa.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Mezinárodní humanitární organizace se pokoušejí o přístup, ale zatím se jim podařilo přistát jen na vnějších ostrovech. Mosty a silnice jsou však zničeny. Jeden z pilotů sdělil BBC, že tamní malebná krajina vypadá jako by ji někdo vypálil. Lidé nemají pitnou vodu, jídlo ani střechu nad hlavou. Místní jsou tak nuceni pít slanou vodu, což může být velmi nebezpečné – následkem je často dehydratace a smrt.

Letecký pohled na domy zničené cyklonem Pam v hlavním městě Port Vila ostrovního státu Vanuatu.

Ostrované byli předem varováni, proto je počet obětí relativně nízký, i když přesné údaje nejsou zatím známy. Stejně tak nejsou jasné kompletní škody, které cyklon napáchal. Utrpení místních je obrovské. Mnoho z více než šedesáti obydlených ostrovů zůstává i po pěti dnech úplně odříznuto. Lidé si pěstují vlastní jídlo a jejich plodiny byly bouří zcela zpustošeny. Obchody nejsou. Nemocnice na ostrově Tanna je podle australských humanitárních organizací funkční, ale nemá střechu. Na ostrovech Tanna (30 tisíc obyvatel) a Tongoa (3 tisíce obyvatel) je 95% domácností zcela zničených.

Po sobotní ničivé bouři zůstavají bez vody, jídla i střechy nad hlavou. Silnice i mosty odplavila voda a do oblasti se nemohou dostat ani humanitární organizace. Cyklon Pam v jižním Pacifiku zpustošil Vanuatu silou 300 kilometrů za hodinu.

Mohlo by vás zajímat: