Mrakodrapy budoucnosti: 11 návrhů, které mají změnit svět

Mrakodrapy jsou stavby, které nejvíc posunují architekturu vpřed. Právě na nich se zkouší nové technologie, jsou nejvíc vidět a užívá je nejvíc lidí. Jak budou vypadat v budoucnosti?

Mrakodrapy budoucnosti: 11 návrhů, které mají změnit svět
Mrakodrapy budoucnosti: 11 návrhů, které mají změnit svět
Zdroj: archiv

Právě to se snaží každoročně naznačit soutěž Evolo. Koná se už řadu let a vybírá nejodvážnější návrhy mrakodrapů, které by jednou mohly stát v metropolích celého světa. Autoři mají za úkol dívat se do budoucnosti, jejich návrhy jsou tedy často odvážné, až revoluční. Například vloni vyhrál cenu dům, který by měl získávat energii z blesků. Více informací i fotografií najdete na oficiálních stránkách projektu.  

A co letos? Na začátku března byli vyhlášeni vítězové i další oceněné projekty. Podívejte se na ně podle pořadí, v jakém se projekty umístily.

Himalaya Water Tower

Jde o několik mrakodrapů umístěných ve velehorách. Jejich hlavním úkolem je koncentrovat vodu, která by z nich kontrolovaně proudila do níže položených míst. Současně mají být z dálky takřka neviditelné – jejich linie by měly splývat s horami.

Design: Zhi Zheng, Hongchuan Zhao a Dongbai Song.

The Plastic Fish Tower

V budoucnosti se bude bydlet nejen na vodě, ale i pod její hladinou. Plastic Fish Tower je kulovitá stavba, která by měla plout po Tichém oceánu po stopách odpadků. Má je sbírat a plast recyklovat – z toho by měla získávat až 90 procent financí na svůj provoz.

Design: Kim Hongseop, Cho Hyunbeom, Yoon Sunhee a Yoon Hyungsoo.

Mountain Band-Aid

Tento projekt je zcela konkrétní a lokalizovaný na jediné místo – na horu Hmong v čínském pohoří Yunan. Stavba by měla být, jak její název napovídá, jakousi náplastí, která zabrání hoře v erozi a současně z ní udělá místo, kde by se dalo příjemně bydlet.

Design: Yiting Shen, Nanjue Wang, Ji Xia a Zihan Wang.

GreenGru

380 metrůvysoký mrakodrap GreenGru je inspirován obrovskými jeřáby, které se staly součástí velkých expandujících metropolí.  Autor projektu přišel s myšlenkou, že by se daly jeřáby a jejich pohyblivá ramena využít pro městskou dopravu.

Design: Gerasimos Pavlidis.

"Citadel Skyscraper"

Tento projekt je určen pro Japonsko – zemi trpící spoustou přírodních katastrof, nestabilním geologickým podložím a spoustou dalších rizik. Architekti tedy navrhli mrakodrap-pevnost. Stavbu nezničitelnou vlnami tsunami, zemětřeseními ani jadernými katastrofami…

Design: Victor Kopieikin a Pavlo Zabotin.

Coal Power Plant Mutation

Návrh počítá s rozšířením klasické uhelné elektrárny na obří mrakodrap s futuristickými tvary. Měl by být mementem, aby lidé víc přemýšleli o problému fosilních paliv a znečišťování přírody.

Design: Chipara Radu Bogdan.

Monument of Civilization

Ne všechny návrhy jsou určené k bydlení. Například tento návrh čínského architekta počítá s vytvořením vysoké stavby, která by sloužila jako obrovská kompostárna. Ukládal by se do ní odpad a energie, která by vznikala jeho odbouráváním, by pomáhala zásobovat města elektřinou i teplem.

Design: Lin Yu-Ta.

Occupy Skyscraper

V Americe bylo hlavním tématem roku hnutí Okupujte Wallstreet. Architekti, kteří ho podporují, přišli s návrhem, který by měl účastníkům zajistit, aby mohli bojkotovat ještě lépe a úspěšněji. Přenosný mrakodrap by se dal rozprostřít mezi jakékoliv jiné stavby – jeho „stavba“ by trvala jen několik hodin…

Design: Ying Xiao a Shengchen Yang.

Folded City

Skládací město je přesně tím, co návrh naznačuje. Jedním obrovským domem, který by se mohl různě sklápět a naklánět, přičemž by všechny pohyby byly chytré. To znamená, že by se snažil ideálně využívat všech možných úhlů k ideálnímu dopadu světla a tepla.

Design: Adrien Piebourg a Bastien Papetti.

 

The House of Babel

Tento dům staví na hlavu všechny naše běžné představy o domech. Jedná se sice o mrakodrap, ale jen tím, že se drápe do oblak. Jinak by měl mít jen dvě podlaží umístěná na vysokém stožáru stovky metrů nad zemí. Vnitřkem stožáru by měl vést výtah.

Design: Nikita Asadov. 

Mountain City

Jedná se mrakodrap umístěný do přírody, přímo kolem nějaké velké hory. Energii by měl získávat z geotermálního vrtu – musí tedy stát na vhodném místě, kde je dostatek tektonické a vulkanické aktivity. S problémy, které to doprovázejí, si autoři příliš hlavu nedělají…

Design: Charly Duchosal.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články