Mravenci ve 3D: Vědec chce mít detailní fotky všech mravenců světa

Máme rádi ambiciózní vědecké projekty. A tento je opravdu více než působivý.

Zdroj: http://www.antweb.org

Tým amerických biologů cestuje po muzeích celého světa a špičkovou metodou fotografuje všechny mravence v jejich sbírkách. Smyslem práce myrmekologů (neboli expertů na mravence) z USA je vznik webového katalogu Antweb, který by měl mít informace o všech druzích těchto fascinujících tvorečků.

Velikost úkolu vynikne především tehdy, když si uvědomíme, že existuje asi 15 000 popsaných druhů mravenců a celkem se počet mravenčích druhů odhaduje na 30 000. Vedoucím projektu je Brian Fisher z California Academy of Sciences. Zatím se mu a jeho týmu podařilo nafotografovat všechny mravence, kteří jsou ve sbírkách amerických muzeí – jde o úžasných 8000 exemplářů. Teď se Fisher přesunul do Evropy, kde má v plánu zvěčnit asi 10 000 mravenců ročně.

Aby byla databáze dokonalá, pořizují Fischerovi muži rovnou několik fotografií každého mravence. A protože se každý druh mravenců skládá z mnoha různých „kast", musí se nafotit nejen běžné dělnice, ale také královny, vojáci, menší vojáci a další. Ke každému druhu mravence tak vzniká rovnou několik desítek až stovek fotografií. Když se všechny tyto fotky zkombinují, vznikne obrázek s dříve nepředstavitelnými detaily. Kvalita je taková, jakou nevidí vlastně ani sami biologové, když mravence studují pod mikroskopy. "Je to poprvé, co vidím mravence ve 3D,“ přiznal pro BBC Fisher.

Podívejte se, s jakým nadšením o své práci umí Fischer mluvit: 

Fischerův tým k tomu používá novou technologii, která jim umožňuje zachytit i anatomické detaily, které jsou jinak viditelné jen pomocí mikroskopu. Výsledek jejich práce si můžete prohlédnout už nyní. Antweb má sice sloužit především vědcům, ale je přístupný i pro veřejnost. Právě to, aby se na mravence mohl podívat kdokoliv, je jedním z hlavních cílů Antwebu. Podle Fishera je škoda, že lidé se chodí dívat na zvířata do zoologických zahrad, zatímco tak fantastičtí tvorové jako mravenci žijí vedle nás, aniž bychom je opravdu znali.

Podle posledních údajů má Antweb v současné době 77 510 fotografií mravenců – tedy 18 508 exemplářů 8304 druhů.

FOTO: Antweb

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články