Na Klokaním ostrově zachraňují koaly, které vyvázly z ohnivého pekla

V kočičích přepravkách, lavorech a koších přiváží do provizorní veterinární nemocnice dobrovolníci každý den zraněná a popálená zvířata. Nedokázala bez následků utéct před požáry pustošící Austrálii. Teď čekají, co bude dál.

Zdroj: Profimedia.cz

Klokaní ostrov (Kangaroo Island) je po Tasmánii a Melvillově ostrově třetím největším ostrovem Austrálie. Právě sem putují všechna zraněná zvířata zachráněná na pobřeží Jižní Austrálie. Většinu z nich tvoří koaly. Vačnatci potřebují okamžitou nemoc. Pro přehlednost je záchranáři je místo jmen označují pouze čísly.

Mezi nimi je i koala s číslem 64, která byla před pár dny přivezena s popáleninami na všech čtyřech tlapách. Okamžitě po příjezdu dostala uklidňující injekci, aby následně mohla být na chirurgickém stolu vyšetřena a její rány ošetřeny.

„Léčí se pěkně,“ pochvaluje si veterinář Peter Hutchison a vysvětluje, že koala se v provizorní nemocnici zotavuje.

Ne všechny koaly však měly takové štěstí jako ta s číslem 64. Mnoho z nich se na ostrov dostalo v tak těžkém stavu, že veterináři neměli jinou možnost, než jim píchnout injekci vedoucí k pokojné eutanázii.

Na provoz provizorní veterinární nemocnice přicházejí peníze ze všech koutů světa. Mimo jiné i část sbírky, kterou vyhlásila Zoo Praha.Zdroj: Profimedia.cz

Steven Selwood, vedoucí záchranářského veterinárního týmu v Jižní Austrálii, říká, že před letošním požárem bylo na Klokaním ostrově asi 46 000 koal. Nyní se odhaduje, že jich zbývá už jen 9000.

„Zdejší požáry byly obzvlášť divoké a postupovaly mnohem rychleji než na jiných místech, proto je v přírodě tolik zraněných zvířat,“ vysvětluje Selwood.

Australská ministryně životního prostředí Sussan Ley se obává, že v důsledků australských požárů se koaly dostanou mezi ohrožené druhy.

V provizorní veterinární nemocnici se proměnil park Kangaroo Island Wildlife.Zdroj: Profimedia.cz

Klokaní ostrov byl jediným místem v Austrálii, kde se vyskytovala populace koal zcela bez výskytu chlamydií. Tato pohlavně přenosná infekce vyskytující se také u lidí je pro koaly naprosto fatální. Antibiotika u nich nezabírají a většina z nich ve velkých bolestech umírá.

I z toho důvodu byl Klokaní ostrov doposud místem, které zajišťovalo těmto zvířatům naději na budoucnost. Nyní je však polovina ostrova zničena požárem, z toho 80 % míst ideálních pro život koal.

Otázkou je, co bude dál se zvířaty, až se zotaví. Na odpověď je však příliš brzy.

Nyní se veterináři plně soustředí na to, aby zachránili co nejvíc životů. A zachráněné koaly, která se již pomalu zotavují, musejí zůstat v kleci. Zatím totiž pro ně není místo, kam by se mohly vrátit.