Na severu Kalifornie uzdravují sestry svoje bližní pomocí marihuany

Oblast kolem amerického města Merced je známá svojí produkcí ovoce, zeleniny a ořechů. Je ale dobré si tohoto místa všimnout ještě z jednoho důvodu. Před třemi lety se tu dalo dohromady několik žen, jejichž misí je vypěstovat pro druhé co nejvíce marihuany.

Zdroj: VLP

Říkají si sestry z opatství Valley, nosí typické oblečení pro řádové sestry, ale tvrdí, že s křesťanstvím nemají nic společného. „My se spíš vracíme k předkřesťanským praktikám," vysvětluje sestra Kate (58), která skupinu v roce 2014 založila. Sestrou se žena stává podepsáním pracovní smlouvy, kdy za svoji práci získává mzdu. „Cílem je tak nejen ulevit nemocným, ale také osvobodit ženy, aby nebyly závislé na penězích svých mužů," vysvětluje Kate.

Konopí, které pěstují a suší, přeměňují na balzámy a masti, které podle nich mají sílu ke zlepšení zdraví a pohody. „Dostaly jsme už spoustu nenávistných dopisů, ale někteří katolíci už pochopili dobrý směr naší mise." Po finanční stránce si společenství nevede vůbec špatně. V loňském roce vydělalo kolem 750 000 dolarů, což je nejvíc od ledna 2015, kdy sestry začaly výrobky prodávat.

Více než dvacet států USA již legalizovalo určitou formu marihuany pro lékařské nebo rekreační využití, konkrétně Kalifornie vyslovila souhlas pro rekreační využití v listopadu 2016.

Naopak velkým odpůrcem konopí je nedávno zvolený ministr spravedlnosti a zároveň generální prokurátor Jeff Sessions, který prohlásil: „Dobří lidé marihuanu nekouří." Tato slova ještě posílila odhodlání kalifornských „sester", které chtějí i nadále pokračovat ve své práci: „Klidně budeme výrobky prodávat na jiném trhu, než je ten americký. Naší odpovědí pro všechny, kteří proti marihuaně protestují, je, že zamíříme do Kanady."

Mohlo by vás zajímat: