Smrtící jed vs. ostré zuby: Ubrání se v boji jedovatá zmije obřímu krokodýlovi?

V národním parku Yala, který patří mezi nejznámější a nejstarší na Srí Lance, zachytil Rishani Gunasinghe nelítostný souboj dvou velikánů.

Zdroj: Profimedia.cz

Setkání dvou zástupců zvířecí říše, ve kterém nakonec silné čelisti zvítězily nad jedem, se odehrálo v jihozápadní části Srí Lanky, necelých 300 km od hlavního města Colombo.

Zmije řetízková je jeden z nejnebezpečnějších hadů na světě. Především v Indii má kvůli silnému jedu na svědomí mnoho úmrtí. Její jed se sice nedá srovnávat s jedem kobry, ale zase ho má daleko větší množství.

I přes sílu svého útoku se však nedokázala krokodýlovi ubránit. Bojovola ale až do posledních chvil. Krokodýl měl i přes svoji mohutnost se svojí kořistí co dělat. Zmije se prudce otáčela a házela s sebou. Čelisti krokodýla však byly silnější.

Rishani Gunasinghe, autor snímků, přiznal, že si nejdřív neuvědomil, že sleduje poslední vteřiny života tak nebezpečného hada, který dosahuje až 120 cm délky. Původně se domníval, že jde o krajtu. Zcela jasno měl při pohledu na typické oválné skvrny pravidelně uspořádané na hřbetu a bocích.

„Vidět zmiji řetízkovou ve volné přírodě je opravdu zážitek. Navíc při divokém souboji, jako byl ten s krokodýlem. Ten si šel přímo za svým cílem, dokud se mu nepovedlo zmiji dostat,“ vzpomíná Gunisingh.

Mohlo by vás zajímat:

Související články