Nejmladší pražské slůně potřebuje léčbu

Velkou pozornost věnují v těchto dnech chovatelé slonímu klukovi, jehož mámou je dvanáctiletá slonice Tamara. Na svět přišel letos v říjnu a stal se druhým slůnětem, které se v pražské ZOO nejen narodilo, ale bylo zde i počato.

Šestitýdenní slůně potřebuje minimálně dvakrát denně masáže.
Šestitýdenní slůně potřebuje minimálně dvakrát denně masáže.
Zdroj: Petr Hamerník, ZOO Praha

Chovatelé zjistili, že nejmladší slůně má kýlu. Veterináři se rozhodli vsadit v následujících týdnech na masáže a manuální reponaci, která by obsah kýly vrátila zpět do dutiny břišní. Ošetřovat je potřeba slůně minimálně dvakrát denně. Vedení ZOO věří, že konzervativní léčba, kterou jim doporučila řada expertů, zabere. Chirurgický zákrok mají až jako poslední řešení.

„Slůně je úplně normálně vidět a za dobrého počasí chodí v jednu hodinu na chvíli ven. Mám dojem, že o té kýle ani neví…" uklidňuje návštěvníky a příznivce zoologické ředitel Miroslav Bobek.

Slonice Tamara porodila své první slůně v pátek 7. října. Sameček vážil osm kilogramů a hned začal pít. K porodu došlo za přítomnosti slonice Janity a jejího letos narozeného slůněte Maxe. Již v sobotu od sebe obě matky se slůňaty oddělili, protože zvědavý Max jevil o novorozeného samečka až příliš velký zájem.

Slůně zatím nemá jméno. Vedení se rozhodlo zapojit do výběru veřejnost, která může prostřednictvím hlasování do 27. 12. podpořit jedno ze tří jmen:

  1. Hanno
  2. Nandimithra (Nandi)
  3. Rudolf (Rudi)

Slony z pražské ZOO je možné díky kamerám sledovat on-line TADY.

Mohlo by vás zajímat: