Nejslavnější pláž Thajska se zavírá

Hlavní místo natáčení slavného britsko-amerického snímku s Leonardem DiCapriem se potřebuje zregenerovat z následků masového turismu na životní prostředí, a proto se Thajsko odhodlalo k zásadnímu kroku.

Pláž Maya Bay už dávno není synonymem romantiky, ale hromadnou akcí stovek lidí a desítek lodí.
Pláž Maya Bay už dávno není synonymem romantiky, ale hromadnou akcí stovek lidí a desítek lodí.
Zdroj: Profimedia.cz

Od té doby, co se pláž Maya Bay objevila v dobrodružném filmu The Beach, cestovatelé ji vzali doslova útokem. Denně do zátoky na ostrově Kho Phi Phi Don přijíždí až 5000 návštěvníků.

Idylická zátoka je díky desetimetrovým útesům, bílému písku a tyrkysovému moři opravdu rájem na zemi. Jenže vlivem obrovského zájmu se začala situace zhoršovat, což pocítili především korálové útesy. Ty jsou už značně poškozeny nejen vlivem vzrůstajících teplot, ale i neustálého přijíždění lodí do oblasti.

Zdroj: Profimedia.cz

„Chceme ochránit naše přírodní dědictví, proto jsme se rozhodli zátoku Maya Bay od 1. června do 30. září 2018 uzavřít,“ řekl Kanokkittika Kritwutikon, ředitel pro cestovní ruch thajské kanceláře v Phuketu.

Aby se příroda mohla zregenerovat, do zátoky mají zákaz lodě i čluny. Procházka kolem zátoky je ale povolena.

Turisté vs. příroda

Příjmy z cestovního ruchu představují v jihovýchodní Asii zhruba 12 procent. Vzrůstají však obavy ohledně schopnosti Thajska ustát rostoucí zájem turistů současně s dopadem na životní prostředí.

Zdroj: Profimedia.cz
 
Časopis Science v roce 2015 upozornil, že Thajsko patří k největším světovým „dodavatelům“ odpadu do oceánu a představuje tak vážnou hrozbu.

Vyskytují se i hlasy, že uzavření Maya Bay bude mít jen malý dopad na celkový stav přírody a místo se nestihne dostatečně zregenerovat do podzimu, kdy v Thajsku startuje hlavní sezona.

Mohlo by vás zajímat: