Největší svátek všech cestovatelů můžete navštívit v Brně i Praze

Dva kamarádi, dvě historické indické motorky a před nimi 9 000 km z Indie až do Brna… Jak tato cesta dopadla, se dozví ti, kteří navštíví největší cestovatelský festival v Česku KOLEM SVĚTA.

Největší svátek všech cestovatelů můžete navštívit v Brně i Praze
Největší svátek všech cestovatelů můžete navštívit v Brně i Praze
Zdroj: archiv

Festival se koná v Brně 8.-10. listopadu v Kongresovém sále BVV a v Praze 16.-17. listopadu v KD a Multikině Ládví.

 

Kromě v úvodu zmíněné přednášky se návštěvníci festivalu mohou těšit na padesátku dalších komentovaných projekcí filmů a fotografií známých fotografů, cestovatelů a spisovatelů. 21. festival Kolem světa v Praze a 6. festival v Brně představí návštěvníkům země všech kontinentů.

Gruzie FOTO: Jan Miklin

Martin Mykiska nechá nahlédnout do nitra Himaláje, kam došel pěšky po zamrzlé řece Zanskar, Jaroslav Šilha na svých jedinečných fotografiích představí divokou Namibii i bílé pláně Antarktidy. „Trošku jiný zážitek slibuje 3D projekce při přednášce Krásy Afriky Tomáše Louna, která návštěvníkům dovolí přenést se přímo do centra afrického kontinentu,“ říká organizátor festivalu Kolem světa Karel Wolf, který upozorňuje i na hlavního zahraničního hosta. Tím bude Eskymó Hivshu Robert Pearry II., potomek prvního dobyvatele severního pólu, který bude vyprávět o životě mezi polárními Inuity za doprovodu tradičního inuitského bubnu ze sobích parůžků a kůže tuleně.

Dunjingarav - mongolsky hudebnik

Program přednášek obohatí umělecká vystoupení tanečníků a hudebníků z několika zemí světa. O hudební čísla se postarají Mbunda Africa se svou bubenickou show z Konga, mongolští hudebníci Dunjin Garav, zpěváci a tanečnice vystoupí s asijským violoncellem s vyřezávanou koňskou hlavou a mongolským rohem. V rámci tanečních vystoupení se představí tanečníci z Dominikánské republiky, Vietnamu, Indonésie, Indie i Orientu.

Ukázka výrobků a řemesel z exotických míst

Na doprovodné prodejní výstavě v předsálí bude možné si zakoupit etnické výrobky z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. V nabídce budou šperky z Indonésie, Mexika či Nepálu nebo také svazijské dekorativní svíčky. Nebude chybět ani cestopisná literatura, knižní průvodce a řada informačních stánků, které nabídnou nejaktuálnější rady k cestování a dopravě. V těchto výstavních prostorách si návštěvníci vyzkouší i tradiční řemesla jako je například výroba indonéské batiky či afrických šperků. Kdo se bude cítit unavený, může se nechat hýčkat thajskou masáží.

Cestovatelskému festivalu bude odpovídat i pestré občerstvení. V několika stáncích bude možné vybírat mezi kokosovými a banánovými koblihami z Konga, indickými placičkami piadži, zeleninovými taštičky samosa, praženými konžskými housenkami, indonéskými zelenými palačinky, jarními závitky nebo nepálský čaj s tsampou.

Fotografové se mohou zúčastnit soutěže Slideshow Awards, která motivuje mladé fotografy k tvorbě audiovizuálních pořadů. Vítěze, který obdrží poukázky na sportovní zboží v hodnotě 5 000 Kč, určí samotní návštěvníci festivalu hlasováním přímo během projekce. Přesná pravidla soutěže a program festivalu je umístěn na webu www.kolemsveta.cz.

Vstupné na festival Kolem světa je 200 Kč (puldenní vstup), 300 Kč (celodenní vstup) nebo 400 Kč (dvoudenní vstup).

BRNO program

 

Vybrané prezentace BRNO:

  • Jiří Sázel – Audience u Dalajlámy (Brno, 9.11. v 10:00)
  • David Švejnoha – Divoká Etiopie (Brno, 9.11. v 14:00)
  • Václav Šilha – Antarktida a Jižní Georgia (Brno, 9.11. v 16:00)
  • Petr Horký – Století Miroslava Zikmunda (Brno, 9.11. v 17:00)
  • Tomáš Loun – Namibie, Botswana a Jižní Afrika ve 3D (Brno, sobota 9.11. v 12:00)
  • Pavel Svoboda – Ladakh: Malý Tibet (Brno, neděle 10.11. v 14:00)
  • Jiří Mára – S rodinou po Austrálii (Brno, neděle 10.11. v 17:00)

 

PRAHA program

 

Vybrané prezentace PRAHA:

  • Martin Mykiska - Po zamrzlé řece do nitra Himálaje (Praha, sobota 16.11. v 9:30)
  • Václav Šilha - Příroda a lidé Namibie (Praha, sobota 16.11. v 14:30)
  • Michal Vičar - Embéčkem kolem světa (Praha, sobota 16.11. v 19:00)
  • Miroslav Bobek (ředitel pražské ZOO) – Návrat divokých koní (Praha, neděle 17.11. v 14:30)
  • Martin Šíl – expedice Kalahari (Praha, neděle 17.11. v 16:30)

 

Kontakt pro média

RNDr. Karel WOLF, ředitel fesitvalu Kolem Světa, tel: 605561417, karel.wolf@kolemsveta.cz

Festival Kolem Světa, pořádá fotograf a cestovatel Karel Wolf a jeho první ročník byl uspořádán v roce 2003 v Praze. Od té doby je pořádán každoročně na jaře a na podzim? Další dva festivaly Kolem Světa se konají v Brně (podzim) a v Ostravě (jaro). V Praze je festival navštěvován asi 2 000 návštěvníky, v Brně a Ostravě o něco méně. Na festivalu Kolem Světa v Praze se obvykle představí 50 cestovatelů a se svými přednáškami. Pravidelnou součástí jsou různé soutěže. V roce 2011 se soutěžilo o letenku kolem světa. Letošní ročník se koná v Kongresovém centru BVV v Brně (8.-10.11.2013) a v KD Ládví v Praze ve dnech 16.-17.11.2013. Vstupné stojí 200, 300 nebo 400 Kč. Začíná se v 9:30 hodin.

Související články