Největší velbloudí trh na světě: tisíce dromedárů na jednom místě

Největší trh s velbloudy v celé Africe – to je Birkáš. Najednou tu uvidíte tisíce velbloudů.

Zdroj: archiv

Největší velbloudí trh na světě se nachází nedaleko Káhiry, v Birkáši… Můžete tady vidět tisíce velbloudů. Historie trhu sahá stovky let do minulosti, ale pokrok se nezastavil ani tady.

Trh se nachází na západní okrajové části Káhiry, necelou hodinu od centra. Prodávají se tu velbloudi z Arabského poloostrova i celé Afriky, velbloudi všech možných plemen, barev, stáří a velikosti.

Každý pátek, už staletí. Súdánští obchodníci sem putují 40 dní dlouhou pouť až ze západosúdánského Dárfúru. A kolik takový velbloud stojí? V Egyptě je jeho cena poměrně vysoká – prodávají se za cenu od 400 euro až po necelých 1700 euro (záleží na jejich váze, věku a zdravotním stavu).

A na dovednosti v umění smlouvat. Vyjednávání a smlouvání se v čase moc nezměnilo… Funguje stále stejně a dobře.

 

Velbloudi to nemají lehké

Velbloudi mají částečně svázanou skrčenou přední nohu, aby nemohli svým majitelům. Navíc je majitelé i bijí bambusovou nebo dřevěnou holí. Velbloudi přirozeně touží po volnosti a tuší, že je nečeká nic dobrého. Většina velbloudů zde na egyptském tržišti se prodává na maso. A v lepším případě se stanou tažnými zvířaty.

 

Velbloudi ve světě

My rozeznáváme dva druhy velbloudů: dvouhrbého (Camelus bactrianus) a jednohrbého (Camelus dromedarius). Ale Arabové umí rozlišovat až 20 plemen velbloudů. Asi víte, že žijí v severní Africe a Mongolsku, ale tušili jste, že je najdete také v Austrálii? Ale jejich původ na tomto kontinentu není zas až tak tajemný. Byli jednoduše z Arábie dovezeni a zdivočely zde (je jich tam kolem 20 tisíc)…

 

Albíni chloubou šejků

Mezi velbloudy se vzácně vyskytují i albíni. Stejně jako ostatní bílá zvířata mají vrozený nedostatek kožního barviva melaninu. Velbloudi pak mají bílou srst a světlou kůži, citlivou kůži na slunce… Jako ostatní albíni mají v přírodě sníženou šanci přežít. Jsou totiž nepřehlédnutelní. 

Je to však jako přímo dělané na ukazování v zoologických zahradách. Mezi savci je nejslavnějším albínem gorilí samec Sněhová vločka ze zoo v Barceloně. Bílí sloni jsou v Asii zase uctíváni, protože mají přinášet mír a štěstí. 

Bílí velbloudi bývají odjakživa chloubou stájí arabských šejků. Není se čemu divit, bílí velbloudi jsou krásní a velmi vzácní.

O uplakaném velbloudovi

Podívejte se na film o velbloudovi albínovi uprostřed mongolské poušti Gobi. Rodina kočovných pastevců pomáhá velbloudí samici, která právě přivádí na svět mládě. Po těžkém porodu se podaří novorozeného velblouda zachránit. Je to vzácně se vyskytující albín, matka ho však odvrhne a nechce ho krmit mlékem. Jedinou nadějí, jak mládě zachránit, je starodávný rituál, který umí vykonat hudebník ze vzdálené vesnice. Rodina za ním vyšle své dva syny a Dude s malým Ugnou se vydávají na cestu přes poušť až do Aimaku, kde se poprvé setkávají s civilizací… Film oscilující mezi dokumentem a hraným dramatem je absolventským snímkem studentů Vysoké filmové školy v Mnichově. Byl nominován na Evropskou filmovou cenu v sekci dokumentů a byl uveden na mnoha prestižních festivalech.

Podívejte se na film (už se v Česku promítal například na festivalu v Karlových Varech):

FOTO: Isifa 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články