Nevidomá Rwanda: 1 oční lékař na 1 milion obyvatel

Pro většinu lidí je Rwanda stále synonymem genocidy a krutých etnických čistek. Přestože občanská válka je již téměř 20 let minulostí, zemi se stále nedaří nastartovat zhroucenou ekonomiku a zajistit obyvatelům dostupnou lékařskou péči. Dětská úmrtnost 91/1000, průměrný věk dožití 55 let, HDP na osobu 570 USD. V jedenáctimiliónové zemi je jen 7 zdravotnických zařízení, poskytujících oční péči a 11 očních lékařů. Většina z nich navíc působí v hlavním městě Kigali. I proto je v zemi 1,2 % nevidomých. Až 80 % z nich by přitom mohlo vidět…

Hlavní příčinou slepoty ve většině rozvojových zemích je šedý zákal.
Hlavní příčinou slepoty ve většině rozvojových zemích je šedý zákal.
Zdroj: Archiv

Na očním oddělení nemocnice v Kabgayi je ticho. Většina pacientů už spí a ti, kteří nespí, si mezi sebou tiše povídají. Třináctiletá Alice leží v jedné z postelí s obvazem na levém oku. Dívka si povídá se svou matkou Josefínou o operaci šedého zákalu, kterou podstoupila ten den. "Trochu jsem se bála, ale doktor říkal, že všechno bude v pořádku".
Před rokem a půl začala mít Alice potíže s viděním, zrak se jí rychle zhoršoval na obou očích. Ve škole přestala vidět na tabuli, výuka ji míjela, nemohla si hrát s ostatními dětmi. Postupně mířila do izolace, což je pro děti s postižením v rozvojovém světě bohužel stále ještě zcela běžné.
Rodiče Alice jsou malí farmáři. Vydělávají akorát tolik, aby uživili rodinu, ale na zdravotní péči už peníze nestačí. Žijí v oblasti Ruhango, jež není daleko od nemocnice v Kabgayi. "Vím, že oční péče v Kabgayi je vynikající, ale prostě jsme neměli peníze, abychom se tam dostali. Doprava je drahá," říká Alicina matka.

Nemilosrdný šedý zákal

Valná většina obyvatel Rwandy se hlásí ke křesťanství, také Alicina rodina pravidelně navštěvuje místní kostel. Tam se také pro roce a půl dozvěděli, že do vesnice dorazí mobilní oční tým z kliniky v Kabgayi. O několik dní později už sestřička Alici prohlíží, vše nasvědčuje tomu, že dívka má šedý zákal. Sestřička přesvědčuje Alici a Josefínu, aby s nimi jeli zpátky do nemocnice.
V nemocnici belgický lékař Dr. Piet Noë potvrzuje diagnózu šedého zákalu na obou očích. Operace je naplánována na příští den. Alicin obvaz z očí je opatrně sejmut den po operaci. Alice mrká a pak zaostří na svou matku. Začne se usmívat a pak se jí vrhne do náruče. Po tolika deprimujících měsících Alice zase vidí, alespoň na jedno oko. Na její matce je vidět úleva, že vše proběhlo tak dobře a pevně drží dcerku v náručí. Během několika dnů jí operuje Dr. Noë i druhé oko, aby se zrak vrátil kompletně. Podobných příběhů se v nemocnici v Kabgayi odehraje každoročně více než dva tisíce.

'Vím, že oční péče v Kabgayi je vynikající, ale prostě jsme neměli peníze, abychom se tam dostali. Doprava je drahá,' říká Alicina matka.

Hlavní příčinou slepoty ve většině rozvojových zemích je šedý zákal. Je velmi dobře odstranitelný operací, při které se zkalená čočka nahradí umělou. Operace trvá 15 minut a náklady na její provedení v místních podmínkách jsou okolo 800 Kč. Zní to jednoduše, odstranění slepoty však brání mnoho faktorů: nedostatek očních lékařů, špatná osvěta – mnoho lidí si neuvědomuje, že jejich slepota může být vratná a v neposlední řadě také špatná infrastruktura a nefungující dopravní spojení. Cestovat se dá pouze v období sucha, náklady představují značné zatížení rodinného rozpočtu, nevidomého musí k lékaři doprovodit příbuzný, ten si ovšem často nemůže dovolit opustit svou práci ani na pár dní…

Světlo pro svět

Už v roce 1993 belgická společnost Light for the World pomohla založit speciální oční kliniku v Kabgayi. Kabgayi je město 3 kilometry vzdálené od Gitaramy, druhého největšího města ve Rwandě. Až v roce 2002 tu ale začal pracovat oční lékař na plný úvazek a klinika se začala výrazně rozvíjet. Dnes se tu provádí více než 80% všech očních operacích ve Rwandě. Péče je poskytována převážně nemajetným pacientům, kteří si mohou ošetření dovolit jen díky podpoře speciálního fondu. Každý den je na klinice vyšetřeno až 150 pacientů, roční počet všech očních operací přesahuje 3000. Provoz kliniky pomáhají financovat i čeští dárci, prostřednictvím neziskové společnosti Světlo pro svět - Light for the World.