Nezkrocená Amerika na NG Channel: Unikátní záběry růžových delfínů, jaguárů a bílých medvědů

Seriál National Geographic Channel Nezkrocená Amerika nabídne nejúchvatnější záběry divočiny a boje o přežití z hor, pouští, pobřeží i lesů Severní, Střední a Jižní Ameriky

Zdroj: NG Channel

Oslňující. Záhadný. Smrtelně nebezpečný. Takový je americký kontinent, jak jste jej ještě neviděli. Daleko od betonových džunglí, rozsáhlých nákupních komplexů, a přesto jen pár minut od uspěchaných center měst se rozkládá úplně jiný svět. Svět, který na jedné straně prospívá a na straně druhé bojuje o přežití. Nabízí tyčící se vrcholky hor, žhavé pouště, spletité lesy a půvabně členěná pobřeží. To jsou nejdivočejší oblasti, to je Nezkrocená Amerika, zbrusu nový dokument National Geographic Channel (NGC).

Čtyřdílný seriál Nezkrocená Amerika se na obrazovkách National Geographic Channel objeví poprvé v neděli 5. srpna 2012 a bude ukázkou nezdolné vůle přežít v divočině Severní, Střední i Jižní Ameriky. Série čtyř hodinových dokumentů (HoryPouštěLesy a Pobřeží) přinese úchvatné záběry, představí elegantní námluvy, obrovskou výdrž i tvrdé boje zvířat. 

Více informací, fotografie, videa a další zajímavosti naleznete na webových stránkách NG Channel.

Nezkrocené lesy

Putování napříč lesy amerického kontinentu je cestou plnou extrémů. Můžeme čekat záplavy, mráz i oheň. Zvířata, která v nich žijí, nejen přečkají tyto jevy, ale překvapivými metodami se jim podařilo i adaptovat se a vzkvétat.

S příchodem období dešťů v amazonském pralese se mohutná Amazonka vylévá ze svých břehů a mění tím bujný prales v zavodněný svět, v němž delfínovci vyplouvají na lesní lov a plachý jaguár s neuvěřitelnou lehkostí polapí kajmana. V pokroucených a propletených vrcholcích stromů se houpou chápani. Pro trochu své zablácené potravy se ale budou muset odvážit sestoupit níže. Dále na sever v lesích oblasti Great Bear Rainforest v Kanadě uvidíme jeden poddruh jindy černého medvěda baribala, který se vyznačuje bílým kožichem. Známe jej pod označením medvěd bílý a během podzimu se vydává na hostinu, jíž jako hlavní chod kralují lososi.

V severních mrazivých lesích poznáme, jakým způsobem zvířata přežívají tvrdé zimy, a v létě budeme svědky jiného extrému – obřích požárů, které během několika málo hodin zničí tisíce kilometrů čtverečních lesa. Mloci i medvědi mají na výběr: buď utéci, nebo si najít úkryt. Plameny ale pohltí vše, co se včas neschová.

Podívejte se, jak bílý medvěd loví uprostřed americké divočiny lososy:

 

Nezkrocené pouště

V amerických pouštích najdeme bezpočet divokých zvířat, která si vypěstovala mnohdy bizarní a překvapivé strategie přežití. Zažijeme běh mustangů v poušti Great Basin Desert, který je součástí boje jednoho ze samců o post vůdce stáda a zajištění vlastní bezpečné budoucnosti. V poušti Atacama, která se rozkládá podél peruánského pobřeží, zase uvidíme, jak tučňák Humboldtův vyvádí mladé na nejvyprahlejším místě světa. Samci sestupují z ostrých útesů a vydávají se na zoufalý běh mezi hladovými lvouny, jen aby svým mláďatům zajistili potravu.

Poprvé byl s pomocí infračerveného světla zachycen přástevník, jak se vyhýbá milionům vyhladovělých netopýrů, kteří se vynořují z jeskyní v poušti Chihuahua. V Sonorské poušti zase uvidíme křečka požírajícího obří stonožku, dvakrát větší než on sám. Budeme svědky toho, jak maskovaná ještěra saje krev svého predátora, z jeho očního důlku. Živočichové všech druhů bojují o přežití během období největšího sucha a očekávají okamžik, kdy bude najednou vše zase plavat. Jakmile se spustí déšť, vynoří se neobvyklý tvor – blatnice. Více než rok čekala pod hlínou, aby mohla vylézt, spářit se a naklást vejce. Jedná se o závod na život a na smrt.

Podívejte se na tučňáky Humboldtovy, kteří se starají o mláďata na jednom z nejvyprahlejších míst světa:

 

TEXT A FOTO: NG Channel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články