NG doporučuje: Cestopisné přednášky se zárukou kvality

I v roce 2013 opět poběží oblíbený cyklus cestopisných projekcí v příjemném prostředí pražské čajovny V Síti. Sami se můžete přesvědčit, že spojit pečlivě vybrané projekce z celého světa a vynikající čaj je možné.

NG doporučuje: Cestopisné přednášky se zárukou kvality
NG doporučuje: Cestopisné přednášky se zárukou kvality
Zdroj: archiv

Vždy v úterý od 19 h se představí skvělí přednášející, například Petr Horký, Miroslav Náplava, Václav Šilha, Martin Mykiska. Nebude chybět ani Matěj Boháč s fenomenálními 3D projekcemi. Program připravil a jeho kvalitu garantuje cestovatel Lukáš Synek – jehož projekce můžete znát z cestovatelských festivalů a z článků z National Geographic Česko.

Stálí návštěvníci mají každou 6. přednášku zdarma, vždy dva diváci vyhrají časopis National Geographic, čaj je samozřejmě už započítán v ceně vstupenky.

Program leden až duben 2013

8.1.      Západní AUSTRÁLIE (Eva Palátová) Kde jinde originálně vydělat na dva roky prázdnin než v zemi zlatých dolů? V Západní Austrálii. Zlaté západy slunce, zlatí lidé, zlatavý pivní mok, a celý dlouhý rok mezi písečnými dunami a žraločími vodami. Rok života, studia, práce, cestování a historek k popukání z veselé, bezstarostné země, kde všechno je naopak – hlavou dolů.

15.1.     BOLÍVIE (Martin Mykiska) Pomyslná cesta různorodou a překrásnou zemí Jižní Ameriky povede do pralesů s jezuitskými misiemi na východě země, do horských mlžných pralesů na úbočí And i na proslulé bolivijské Altiplano s neskutečnými dalekými obzory. Projedeme světovým unikátem - solnou pánví Salar de Uyuni, kolem lagun s plameňáky, zapadlými vesničkami s roztomilými kostelíky. Dostaneme se do koloniálního města Potosí a jeho dolů, k Tiwanaku, k jezeru Titicaca a na ostrov Slunce i k archeologickému naleziště zvanému "bolivijské Machu Picchu". Vyprávění založeno na několikaměsíčních pobytech.

22.1.     NEPÁL (Pavel Svoboda) Nepál je jednou z nejchudších zemí Asie, odnepaměti sevřenou mezi obry Čínu a Indii. Oba rozdílné vlivy se zde střetávají - lidnatý svět hinduistů a mírumilovní buddhisté v horách. Stejně tak se dnes v Nepálu potkává středověk s moderní dobou. V nepálském Himálaji se nachází 8 z celkových 14 osmitisícovek. Tři z nich spatříme během dlouhého treku kolem Annapurny (8091 metrů), který je často řazen mezi nejlepší horské túry světa. Další cesta povede do údolí Langtang u tibetských hranic. Stále usměvaví lidé, starobylé hlavní město Kátmándú, svatí mužové, nekonečné přesuny rozpadajícími se autobusy, jízda na slonovi či pozorování nosorožců v džungli - to vše je Nepál. V rámci této tříměsíční cesty jsme zavítali také do indického Díllí a Darjeelingu, který je světově proslulý pěstováním čaje.

29.1.     MAROKO s dětmi (Lukáš Synek) Jak si užít exotické Marocké království a nezešílet přitom ze samozvaných pomahačů typu "bakšiš, Mister"? Během okruhu kolem pohoří Vysoký Atlas se podíváme do legendárních měst Marrakéš a Féz, jejichž staré bazary dýchají středověkou atmosférou a bohatství architektonických památek odráží arabskou kulturu. Na horkém jihu navštívíme naopak původní Berbery a jejich staré opevněné vesnice, rozsáhlé palmérie, dunovou poušť v oáze Merzouga nebo příjemné údolí Dadés s kvetoucími mandloněmi. Zajímavostí na závěr budou i ruiny římského města Volubilis a mohutné vodopády Ouzoud. To vše v doprovodu arabské a berberské hudby.

5.2.      MONGOLSKO (Jiří Lehejček) Nejprve transsibiřskou magistrálou, na místě pak doprava stopem a přecpanými UAZy. Tento způsob si zvolila parta geografů z PřF UK pro svoje měsíční putování po Mongolsku. Podíváme se k sibiřskému jezeru Chövsgol, budeme žíznit při přechodu třítisícových hor, nebudeme žíznit při návštěvě typické mongolské svatby, zúčastníme se buddhistické motlitby v nádherných lamaistických chrámech a samozřejmě nebude chybět exkurze do života kočovníků přímo u nich doma – v jurtě. Nahlédneme i do tajů mongolské kuchyně, která kvůli přemíře tamní pohostinnosti působí i nejotrlejším cestovatelům zažívací problémy. Přijďte se vtipnou formou dozvědět něco o zemi Čingischánových potomků, kde jste blízko obloze, usměvavým pastevcům na koních, horám, pouštím i široširým stepím.

12.2. ALBÁNIE (Petr Horký, Miroslav Náplava)

19.2.     7 LET KOLEM SVĚTA – Cestou náhody a osudu (Roman Vehovský)

26.2. STŘEDNÍ ASIE (Lukáš Synek)

5.3. LADAKH ve 3D (Matěj Boháč)

12.3.     GRÓNSKO (Petr Juračka) Tři kamarádi. Tři týdny. Arktická divočina. Taková kombinace nemůže dopadnout jinak než velmi nevšedně. Grónský trek, během nějž zapálení vyznavači života za dveřmi urazili 200 kilometrů pěšky, 40 kilometrů stopem a přepluli 25 kilometrů dlouhé jezero na katamaránu, který vznikl spojením dvou kanoí izolepou. Vyprávění pokryje putování od mořského pobřeží přes močály a vrcholky bezejmenných hor až po neskutečně krásný, nekonečný ledovec. Uvidíte pestrá videa, časosběrné snímky krajiny, ale hlavně výběr z fotografií, které hned po návratu do Čech skončily v hledáčku zájmu National Geographic.

19.3.     KYRGYZSTÁN (Pavel Svoboda) Kyrgyzstán je zemí divokých koní a vysokých hor. Ne nadarmo je této bývalé sovětské středoasijské republice přezdíváno Švýcarsko Asie. Nádherné a vysoké hory jsou zde všude na dohled. Vydáme se společně na nejpopulárnější trek v Kyrgyzstánu, a to ke krásnému jezeru Ala Kol v Ťan-Šanu, či na trek pustou krajinou k ledovci Inylček u čínských hranic. Prach z cest se naštěstí dá odmočit v kyrgyzském "moři" Issyk Kul, kde také navštívíme některé geografické zajímavosti u tohoto jezera - skalní město Skazka či obdobu Mrtvého moře – Slané ozero. Poslední výlet po divokém Kyrgyzstánu povede k jezeru Song Kul ležícímu ve výšce 3000 metrů, kde nás místní pastevci, žijící v tradičních jurtách, rádi pozvou na kumys, kurut či čerstvou smetanu.

26.3. KANADA (Karel Štefl)

2.4.      Krev a písek FILIPÍN (Saša Ryvolová) Zavedeme vás do země hluboké katolické víry a majestátních španělských koloniálních katedrál, na ostrovy plné činných sopek, bílých pláží a vyhlášených potápěčských lokalit i nádherných přírodních scenérií. Nebude chybět  ani vzrušující šnorchlování bok po boku se žralokem velrybím či kohoutí zápasy. Navštívíme proslulá terasová rýžová políčka ve strmých svazích hor centrálních Kordiller, zapsaná v Seznamu UNESCO. Prolezeme jeskyně plné rakví a mumií na ostrově Luzon. Na ostrově Bohol se seznámíme s jedním z nejmenších primátů světa – nártounem filipínským – a cestou se zastavíme u bizardních geologických formací  malebných Chocolate Hills. Na závěr se na Velký Pátek zúčastníme kuriózních a krvavých velikonočních obyčejů v San Fernando v provincii Pampanga . A bude to „maso“!

9.4. NOVÝ ZÉLAND (Lukáš Synek)

16.4. OMÁN s dětmi (Slavomír Horák)

30.4. ANTARKTIDA (Václav Šilha)

 

Úvodní foto (Grónsko): Petr Jan Juračka

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

Související články