Ničivé hurikány začínají být stále silnější. Je potřeba se jich bát?

Hurikán Irma, který pustoší ostrovy Karibiku, je jedním z nejsilnějších v historii Atlantského oceánu. A nezůstal sám. Hned za ním přišly hurikány José a Katia. Co ničivé bouře způsobuje? A na co se musíme připravit do budoucna?

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Jedním z "viníků", na kterého se ukazuje, je změna klimatu. Oborníci však nemají zatím žádné důkazy, které by potvrzovaly, že právě to způsobuje nárůst aktivity ničivých bouří.

„Je zatím předčasné konstatovat, že by lidský faktor, zejména emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování, měl dopad i na cyklonovou aktivitu,“ vyplývá jasně z výzkumu laboratoře geofyzikální dynamiky tekutin Národního úřadu pro oceán a atmosféru v USA.

Zdroj: ReutersOdborníci se podívali na záznamy o hurikánech vedených od roku 1878. A zjistili, že v posledních letech existuje nárůst v počtu bouří, ale nejde o nic dramatického. Proto předpokládají, že rozdíl může být způsoben spíše vlivem lepších pozorovacích systémů než klimatickými změnami.

Při pohledu na modely změn klimatu do konce 21. století však vyplývají dvě informace – dobrá zpráva je, že se předpokládá menší počet výskytů hurikánů. Následuje však špatná zpráva, a to, že hurikány budou mnohem silnější – o 2 až 11 %, v závislosti na modelu, ze kterých předpověď vychází.

Zdroj: Profimedia.czCo nás v budoucnu čeká?

  1. Hurikány přinesou více srážek
    Teplý vzduch může "držet" více vody – předpokládá se, že vodní pára se zvýší o 7% za každý stupeň zahřívání, takže když hurikány zasáhnou, přinesou mnohem více déště, což znamená i více záplav.

  2. Hladina moří stoupne
    Bouřkové vlny dosáhnou mnohem blíž do vnitrozemí, což zase vede k záplavám.

  3. Voda v moři bude stále teplejší
    To je důležité zejména pro hurikány. Ty jsou totiž hnány teplým vzduchem stoupajícím z moře. Vyšší teploty vody znamenají teplejší vzduch - což znamená i větší a silnější hurikány. Což vysvětluje, proč je hurikán Irma tak silný: vody Atlantiku jsou totiž neobvykle teplé – ukazuje se, že o 0,5 °C až 1,25 °C.


Mohlo by vás zajímat: