Nosorožci jsou v páření šampioni. Platí za to ale tvrdou daň

Nosorožci jsou čím dál ohroženější. Může za to především poptávka po jejich rohu. A ta má, jak by řekl Freud – jako vždy něco společného se sexem.

Nosorožci jsou v páření šampioni. Platí za to ale tvrdou daň
Nosorožci jsou v páření šampioni. Platí za to ale tvrdou daň
Zdroj: archiv

Nosorožčí roh je zaručené afrodiziakum. Tedy alespoň pro některé národy – všechny vědecké studie to vyvrátily. Ale to nic nemění na tom, že roh nosorožce je na černém trhu velice poptávaná komodita.

Dana Holečková, ředitelka Zoo Dvůr Králové, to v rozhovoru pro březnové číslo National Geographic vysvětluje takto: „Ta pověra má základ v jejich milostném aktu. Je nezvykle dlouhý. Trvá dvacet až čtyřicet minut, přičemž rekord je tuším skoro hodinu a půl. Během něj dochází u samce k mnohačetným ejakulacím – výjimkou není dvacet a víc. Spojení končí většinou tím, že samice už samce déle neunese, poklesne a samec z ní „spadne“.

Podívejte se na video:

Navíc samice často zabřezne už po jednom páření. Tady je to zřejmě nastaveno tak, aby se páření nemuselo často opakovat. Je pro oba velmi obtížné, vždyť samec váží kolem dvou tun i více. Jejich milostný akt je opakem páření lvů, kde vše trvá jen několik vteřin, ale probíhá dvacetkrát i třicetkrát za den. Zkrátka možná právě tohle je důvod, proč se nosorožčímu rohu přičítá afrodiziakální schopnost. Příšerný nesmysl, který na naší planetě už způsobil vyhubení skoro všech druhů nosorožců…“

Více se o nosorožcích a jejich rozmnožování dozvíte v březnovém čísle časopisu National Geographic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články