Nová antikoncepce pro muže ve formě gelu! Amerika odstartovala testování

Tento týden byla zahájena velká klinická studie, která ověří spolehlivost antikoncepce, která se do krve vstřebá skrz kůži. Pokud se ukáže jako bezpečná a účinná, rozšíří se mužům velmi krátký seznam možností ochrany proti početí.

O mužské antikoncepci už se mluví dlouho. Bude gel konečně tím pravým řešením v ochraně proti početí?
O mužské antikoncepci už se mluví dlouho. Bude gel konečně tím pravým řešením v ochraně proti početí?
Zdroj: Profimedia.cz

V celosvětovém výzkumu se zjistilo, že 44 % těhotenství od roku 2010 do roku 2014 vzniklo neplánovaně.

"Mnoho žen nemůže používat hormonální antikoncepci a mužské antikoncepční metody jsou omezeny na vazektomii, kondomy a ne vždy spolehlivou přerušovanou soulož. Nová metoda ochrany by konečně naplnila důležitou potřebu, po které volá široká veřejnost," řekla Diana Blithe, která vede studii s plnou podporou amerického Národního institutu zdraví v Marylandu (NIH).

Spolupráce progresteronu s testosteronem

Antikoncepční gel, který by byl aplikován na záda a ramena jednou denně, obsahuje kombinaci sloučeniny progestinu a testosteronu, který se do krve absorbuje skrz kůži.

NIH tvrdí, že progresteron (steroidní ženský pohlavní hormon) sníží produkci spermií na nízké nebo neexistující hladiny, zatímco testosteron (steroidní hormon) podpoří ostatní funkce.

Studie se zúčastní 420 párů a proběhne ve dvou etapách. V první budou muži po dobu 4 až 12 týdnů testovat gel, aby se zjistilo, zda hladina jejich spermií dostatečně klesne. Ti, u nichž hladina zůstane na vysoké úrovni, budou pokračovat v užívání gelu až po dobu 16 týdnů.

Druhé fáze se zúčastní muži, u nichž se prokáže tolerance na gel a již dostatečně nízké hladiny spermií. Se svými partnerkami během 52 týdnů otestují (ne)možnost otěhotnění, a to bez možnosti používání jakékoli další formy antikoncepce. 

Silné reakce ze strany žen

Christina Wang, která se spolupodílí na studii, řekla, že s kolegy pracují na vývoji gelu již deset let a v malých studiích jej testují od roku 2009. Od té doby se výrazně zlepšila rovnováha hormonů jak z hlediska bezpečnosti, tak účinnosti.

"Máme více než 200 mužů, kteří tento lék už užívají, a žádný z nich se nesetkal s vážnými problémy. Všechny ale i nadále sledujeme,“ řekla Christina Wang.

Na sociálních sítích už se objevily silné reakce, především ze strany žen. Mnohé z nich vyjádřily frustraci, že možnost aplikace gelu je pro muže mnohem výhodnější než jakákoli antikoncepce dostupná ženám. Dobře se ví, že antikoncepční pilulky pro ženy jsou spojeny s mnoha vedlejšími účinky, mimo jiné s nevolností, bolestmi hlavy a citlivosti prsou.

Čtyři roky pro důležitý krok vpřed

Všechny předchozí pokusy s vývojem antikoncepce pro muže však dopadly neúspěšně. Prokázaly se u nich vážné vedlejší účinky, jako poškození jatek, a nesetkaly se ani s podporou ze strany farmaceutických společností.

Přepokládá se, že klinická studie antikoncepčního gelu bude dokončena v roce 2022. Poté budou muset vědci provést ještě další studie, než lék dostane konečný souhlas od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Pokud však výzkum dojde až k tomuto bodu, gel pomůže mnoha párům v reprodukčním věku. Je mnoho mužů, kteří jsou otevřeni možnosti, převzít zodpovědnost za ochranu proti početí.

Související články