Nová oběť letošního sucha? Světem opěvované české "zelené zlato"

Ukazuje se, že fanoušci českého chmele letos pocítí větší žízeň. Výnosy jsou kvůli extrémně horkému létu nižší než kdy jindy. Přitom ostatní hlavní světoví producenti, jako je Německo a Spojené státy, zaznamenali jen mírný pokles.

Zdroj: archiv

Chmel je jednou z hlavních ingrediencí piva. Dává nápoji výraznou vůni a chuť. Stále rostoucí popularita po speciálních druzích piva zvýšila v posledních letech poptávku po chmelu v Evropě i ve Spojených státech.

Pokles o tisíce tun

Český chmel zejména tzv. Žatecký poloraný červeňák patří k nejoblíbenějším odrůdám „ušlechtilého chmele“, a to společně s odrůdami ze sousedního Německa. Odrůda Žatecký poloraný červeňák je známá pro svůj vyvážený poměr α- a β-hořkých kyselin. Jedná se o jemně aromatizovanou odrůdu, která je svými vlastnostmi bez nadsázky unikátní.

Problémem je, že nedostatek deště a vysoké teploty v klíčových letních měsících sklizni v České republice výrazně ublížily. Předpokládá se, že letošní sklizeň klesne na 4700 tun, což je o 30 % pod dlouhodobým průměrem.

Pro porovnání, podle Svazu českých pěstitelů chmele se vloni sklidilo 6800 tun a naše země se tak stala třetím největším producentem chmele na světě, po Spojených státech a Německu.

Zájemci z Východu

Na finální ceně by se letošní propad projevit neměl. Utrpět by podle odborníků neměla ani chuť. Ale pěstitelé se shodují, že jde o jeden z nejtěžších roků. Přitom to není tak dávno, co čeští chmelaři překonali finanční krizi.

Až od roku 2013 začala plocha chmelnic opět růst. Více než polovina české sklizně je přitom v současné době určena na vývoz. V loňském roce putovala velká část do Japonska a v posledních letech vzrostl i zájem Číny. Dalšími zájemci o chmel jsou Německo, Rusko a Belgie.