O druhou tvář mají zájem automobilky i saúdský král

V malé firmě v prefektuře Shiga vznikají kopie lidských tváří, které přitahují pozornost. Realistické masky z japonského venkova objednávají vývojáři systému pro rozpoznávání obličeje i členové královské rodiny.

Zdroj: archiv

Zakladatel společnosti Osamu Kitagawa (60) dostal v roce 2009 nápad. Během práce ve firmě, která vyvíjela kopírovací stroje, ho zlákala myšlenka vytvořit dokonalé kopie lidských tváří.

Dal výpověď, ale trvalo mu dva roky, než našel způsob, jak vyrobit masku a proměnit tak 2D fotografii do zajímavějších 3D rozměrů. Dnes ve své firmě v západní prefektuře Shiga zaměstnává pět lidí. Jejich úkolem je vtisknout masce o tloušťce 1 až 2 milimetry co nejrealističtější výraz tváře, včetně jemných vrásek a struktury kůže.

Krok za krokem

Maska se tvoří na základě 3D dat obličeje pořízených z fotografie, která je zpracována technologií, o které Kitagawa říká, že jde o obchodní tajemství. Následně vznikne sádrový odlitek, na kterém se pracuje pomocí dláta. Přes něj je nakonec natažena licí pryskyřice.

Dokončit masku trvá zhruba další dva týdny, kdy se pracuje na detailech, jako je barva pleti, pórů, kapilárů a duhovek očí.

Cena masky se pohybuje kolem 300 000 jenů (přes 60 000 Kč).

Obličej na přání

Výsledkem preciznosti malé firmy z japonského venkova je více než 100 objednávek ročně. Mezi zákazníky patří reklamní agentury, které využívají masky známých herců na propagačních akcích.

Vývojáři systému rozpoznávání obličeje objednávají masky svých zaměstnanců, aby otestovali své systémy během vývojové fáze. „Japonská automobilová společnost zase chtěla masku spícího obličeje, aby zlepšila technologii, když řidiče přemůže mikrospánek,“ říká Kitagawa.

Jednou dostal také zakázku od člena Saúdské královské rodiny s požadavkem na vytvoření masek saúdského krále a prince. "Bylo mi řečeno, že budou použity ve veřejných prostorách, kde budou působit jako velmi uvěřitelné portréty."

Vize budoucnosti

Cílem tvůrce „druhých obličejů“ je nadále tvořit co nejrealističtější masky. Doufá, že v budoucnu bude mít možnost používat pro výrobu měkčí materiály. Díky tomu by mohl uspokojit zájem lékařů a lidí, kteří mají po dopravních nehodách či složitých operacích na obličeji jizvy.

Stejně tak Osamu Kitawaga vidí svůj směr v souvislosti s vývojem humanoidních robotů. „Proč bych nepomohl vývojářům vytvořit robota s nízkou pořizovací cenou, a přitom s co nejvěrnější lidskou tváří,“ dodává.