OBRAZEM: MDŽ v Pompejích. Takhle si užívaly v lázních Římanky

Antické lázně byly středobodem života v celém římském impériu. Na Mezinárodní den žen v Pompejích otevřely restaurované Stabijské lázně, konkrétně jejich ženskou část. Při pohledu do 2000 let vzdálené minulosti můžeme jen tiše závidět, čeho si Římanky mohly užívat.

Zdroj: archiv

Lázně mohli v římských městech využívat zpočátku muži i ženy společně – a trvalo několik století, než se to pokazilo. Teprve v době vlády císaře Hadriána, tedy právě v době, kdy Pompeje zanikly, se začaly lázně dělit na mužské a ženské. Příčinou bylo promiskuitní chování některých žen, které přesahovalo míru vulgarity trpěnou i otrlými Římany. 

V lázních se scházeli lidé prakticky všech společenských vrstev, bohatí i chudí. Především pro majetné to bylo oblíbené místo, kde se uzavíraly obchody, probíraly se nejnovější společenské drby i výsledky gladiátorských zápasů. Každý bohatý patricij měl sice vlastní lázně, ale návštěva těch veřejných byla nepsanou povinností. 

Od cvičení k masážím

Zpočátku se v nich hlavně relaxovalo a koupalo, k tomu se velmi rychle přidalo i cvičení a sport. Později se stala také místem, kde se vystavovala nejrůznější umělecká díla. Uměleckým dílem však byly přímo samotné lázně – bývaly zdobené nádhernými mozaikami a sochami. 

Kdo na to měl, přicházel do lázní doprovázen otroky. Ti, často speciálně vyškolení, potírali těla žen vonnými oleji, masírovali je a všemožně se starali o jejich blaho. 

Spoustu vymožeností si mohli dovolit i nejchudší obyvatelé římské říše. Vstupné totiž bývalo spíše formální a v některé svátky bylo vstupné dokonce zcela zdarma. 

Lázně byly i pozoruhodným technickým zázrakem své doby. Aby v nich fungovala teplá voda, místnosti, které sloužily k ochlazování apod., byly lázně vybavené složitým a promyšleným systémem vodovodů a ohřívadel. Ty se staraly o distribuci vody a tepla po prostoru lázní. Teplá voda byla ve starověku velkým luxusem, takže se využívaly často termální prameny. 

Stabijské lázně v Pompejích jsou vůbec nejslavnějšími antickými lázněmi světa.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články